TEORIJA ZAVJERE

Trajanje: 80 minuta

 

Nakon izuzetno uspješne i nagrađivane predstave Bilježnica Robija K., redateljica Marina Pejnović vraća se u Satiričko kazalište Kerempuh s autorskim projektom Teorija zavjere, kojeg potpisuje s mladim dramaturzima Filipom Jurjevićem i Marinom Lisjakom, ujedno i autorima teksta.

Riječ je o satiričnoj i lucidnoj analizi suvremene društvene zapletenosti u različite teorije zavjere koje pod egidom ultimativne istine vješto skrivaju svoj istinski status fake newsa.  Pokušavajući detektirati mehanizme nastanka pojedinih teorija zavjere, ova nas predstava uvodi u svijet internetskih bespuća u kojima nezaustavljivo kolaju najrazličitije informacije. Dovoljno je tek nekoliko klikova da upadnemo u vrtlog „znanstveno dokazanih činjenica“, postanemo internetski aktivisti i lažni prosvjetitelji.

Predstava istražuje kako u zagušenom medijskom okružju relevantne informacije prolaze ispod radara, otvarajući prostor raznolikim oblicima ideološke manipulacije koja se postepeno ustaljuje kao „narodno znanje“. U to ulazi i utjecaj društvenih mreža, okolnih medija, poznatih osoba i globalnih trendova, a koji utječu na razumijevanje stvarnosti u pojedinca te potom i na društvo u cjelini.

Atmosfera orkestrirane proizvodnje straha koju živimo daje nam bezbroj razloga da počnemo stvarati vlastite istine. Teorije zavjere postale su prilično unosna valuta, jer čini se da je vrlo lako povjerovati u to da je svijet prije svega opasno mjesto, a da su neprijatelji svuda oko nas. Predstava Teorija zavjere upravo nam postavlja pitanje je li opasnost realna ili smo samo odlučili povjerovati u nju. Istražujući komični potencijal bezrezervnog povjerenja u očigledne besmislice ova nam predstava ukazuje na istinsku zamku, zamku nekritičnog mišljenja koja zaista može biti opasna.

 

Praizvedba: 16.4.2021.

Autorski projekt Filipa Jurjevića, Marina Lisjaka i Marine Pejnović

Autori teksta i dramaturzi: Filip Jurjević i Marin Lisjak

Redateljica: Marina Pejnović

Autor glazbe: Josip Maršić

Scenografkinja: Marina Pejnović

Kostimografkinja: Vedrana Rapić

Suradnik za scenski pokret: Pravdan Devlahović

Oblikovatelj svjetla: Ivan Štrok

Autor videa: Deni Ključarić

Inspicijentica: Mirela Tihava

 

Igraju:

Linda Begonja

Josip Brakus

Dražen Čuček

Matija Šakoronja

Bernard Tomić

Predstava trenutno nije u rasporedu.