Vilim Matula

Rođen 5. ožujka 1962. u Zagrebu. Osnovnu i srednju školu završio u Zagrebu. U sedmoj godini postaje  član dječjeg studija Zagrebačkog kazališta mladih kod Zvjezdane Ladike i Slavenke Čećuk. 1979. s kolegama osniva kazališnu družinu Domaći.  1980. upisuje glumu na  Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu.

Diplomirao 1985. Iste godine ulazi u ansambl Gradskog kazališta Komedija. 1987. prelazi u Zagrebačko kazalište mladih. 1988. s kolegama osniva Zagrebački glumački studio, svrha kojega je produbljivanje glumačke vještine primjenom brojnih postupaka i pedagoških metoda. Lee Strasberg Metoda, Michael Chekov i psihološka gesta, Meyerhold Biomehanika, Alexander i sl. 1993. boravi u Londonu na Summer acting programmeu u Studiju Royal National Theatrea. 1995. na seminarima Genadija Bogdanova upoznaje Biomehaniku Meyerholda.

1997. postaje samostalan umjetnik. 2000. sudjeluje u pokretanju Boalovog Forum kazališta na poziv Nataše Govedić, teatrologinje i feminističke kritičarke. Iskustvo Foruma dijele sa žrtvama rata, ratnim izbjeglicama, nacionalnim manjinama i drugim manjinskim grupama kao i LGBT populacijom. Dobitnik je brojnih glumačkih nagrada. 2001. počinje suradnju sa Damirom Bartolom Indošem i House of extreme music theatre-Kugla u predstavamaNjihanje /2001./, Čovjek-vuk /2003./, Kineski rulet /2005/., Zeleno, zeleno /2007./ iCefas /2010/.

Nagrada Orlando za ulogu Oresta u Sofoklovoj Orestiji u režiji I. Kunčevića i produkciji Dubrovačkih ljetnih igara (1988.)

Nagrada Dubravko Dujšin za ulogu Stiva u Dekandenciji S. Berkoffa u režiji M. Raguža i izvedbi Teatra Exit (1994.)

Nagrada Veljko Maričić na Festivalu malih scena u Rijeci za ulogu Stiva u Dekandenciji S. Berkoffa u režiji M. Raguža i izvedbi Teatra Exit (1994.)

Nagrada Zlatni smijeh na Danima satire Satiričkog kazališta Kerempuh za ulogu Stiva u Dekandenciji S. Berkoffa u režiji M. Raguža i izvedbi Teatra Exit (1994.)

Nagrada Vladimir Nazor za ulogu  Münchhausena  u istoimenoj predstavi Šuškovića/Kovačevića/ Matule u izvedbi Teatroman (1998.)

Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu  Münchhausena  u istoimenoj predstavi Šuškovića/Kovačevića/ Matule u izvedbi Teatroman (1998.)

Nagrada Veljko Maričić Festivala malih scena Rijeka za ulogu  Münchhausena  u istoimenoj predstavi Šuškovića/Kovačevića/ Matule u izvedbi Teatroman (1998.)

Nagrada za najbolju monodramu na Festivalu glumca za Münchhausena Šuškovića/Kovačevića/ Matule u izvedbi Teatroman (1998.)

Marul za ulogu Krpe u Metastazama I. Balenovića/B. Svrtana u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh (2008.)

Nagrada čitatelja Slobodne Dalmacije na Marulićevim danima za glumačko ostvarenje za ulogu Krpe u predstavi I.Balenovića/B.Svrtana “Metastaze” (2008.)

“Zlatni smijeh”- glavna nagrada za mušku ulogu Mladen Crnobrnja Gumbek na 32. Danima satire za ulogu Krpe u predstavi I.Balenovića/B. Svrtana “Metastaze” u izvedbi SK Kerempuh i ulogu u predstavi “Balade Petrice Kerempuha” M.Krleže u izvedbi Kazališta Ulysses (2008.)

Nagrada hrvatskog glumišta za ulogu Krpe u Metastazama I. Balenovića/B. Svrtana u izvedbi Satiričkog kazališta Kerempuh (2008.)

Najbolja muška uloga za ulogu Krpe u predstavi “Metastaze” na Međunarodnom kazališnom festivalu Užice (2008.)

Marul za ulogu Filipa u Balonu M. Matišića u izvedbi Teatra Exit (2010.)

Nagrada Zlatni smijeh na Danima satire Satiričkog kazališta Kerempuh za ulogu Filipa u Balonu M. Matišića u izvedbi Teatra Exit (2010.)

Nagrada Orlando za ulogu Upravitelja grada u Revizoru N. V. Gogolja u produkciji Dubrovačkih ljetnih igara i ZKM-a (2010.)