Ana Maras Harmander

Rođena u Splitu 9. 6. 1981. Osnovnu školu i Drugu jezičnu gimnaziju završava u Splitu. Od osme godine pohađa dramske radionice za djecu i mladu u sklopu GKM-a Split pod vodstvom Gorana Golovka. U međuvremenu igra predstave u HNK Split i GKM Split ( „San Ivanjske noći“, „Tetovirana ruža“, „Gospoda Glembajevi“…) 2002. upisuje Akademiju dramske umjetnosti, a 2006. ju završava u klasi Vinka Brešana. Ostvarila je brojne uloge u predstavama Kazališne družine Histrion, GDK Gavella, Teatra &TD, HNK Varaždin, GK Žar ptica, DK Dubrava, Teatra Exit, Kazališta Moruzgva, Kazališne družine OKO i drugima. U Kerempuhu je ostvarila uloge u predstavama „Komedijanti“, „Metastaze“, „Ljubav, struja, voda i telefon“, „Čudo u Poskokovoj Dragi“, „Prevaranti“, „Krletka“, „Kod Martinovih“, „Buba u uhu“, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja“, „Gospođa Ministarka“, „Buba u uhu“ , „Narodni heroj Ljiljan Vidić“, „Audicija“, itd. Kao dramska spisateljica autorica je „Božićne priče“, mjuzikla za djecu u GK Žar ptica,  „Cipelica lutalica“, predstave za djecu produkcije BMK, „Brodolomki“, koprodukcije Kazališta Moruzgva i Teatra Ludens. Objavljivala je u više književnih i pjesničkih časopisa i portala. Na filmu je ostvarila mnoge uloge, među kojima se ističu „Metastaze“, „Svinjari“, „Svećenikova djeca“, „Košnice“, „Lada Kamenski“, a na televiziji je ostvarila uloge u serijama „Larin izbor“, „Kud puklo da puklo“, „Stipe u gostima“, „Kad zvoni“ i brojnim drugim. Sinkronizirala je više od 20 animiranih filmova i ostvarila više od 50 uloga u radio-dramama.

U ansamblu Kerempuha je od 1. veljače 2009.

Nagrade

  • Posebna Rektorova nagrada za ulogu u „Baladama Petrice Kerempuha“ M. Krleže, u režiji B. Svrtana
  • Nagrada za najbolju glumicu na festivalu Pučkog teatra u Čavlima za ulogu u „Baladama Petrice Kerempuha“
  • Nagrada za najbolju glumicu na Festivalu „Mali Marulić“ za ulogu u „Crvenom kišobranu“ Višnje Stahuljak, u režiji Želimira Mesarića
  • Nagrada za najbolju ulogu u filmu na festivalu FRKA
  • Nagrada za najbolju glumicu na Festivalu Assitej za ulogu u „Hej, ima li tamo koga?“ u režiji Daria Harjačeka
  • Nagrada “Ivo Fici” za najbolju mladu glumicu na Festivalu glumca u Vinkovcima za uloge u predstavama „Balon“ M. Matišića, u režiji Mislava Brečića i „ Ljubav, struja, voda i telefon“ A. Tomića, u režiji V. Brešana (2010.)
  • Nagrada za najbolju mladu glumicu na Internacionalnom pozorišnom festivalu “Osmijeh Sarajeva” za ulogu Maje Samardžić u predstavi A. Tomića i R. Grlića “Ustavu Republike Hrvatske” (2017.)
  • Nagrada za najbolju glumicu na 13. međunarodnom kazališnom festivalu Joakim Interfest Kragujevac, za ulogu Maje Samardžić u predstavi A. Tomića i R. Grlića “Ustavu Republike Hrvatske” (2018.)