Novosti

Dodijeljene nagrade 45. Dana satire Fadila Hadžića

Svečanom dodjelom nagrada i koncertom Ivane Starčević i Matije Antolića, u subotu, 26. lipnja zatvoreni su 45. Dani satire Fadila Hadžića.

Velika nagrada Večernjeg lista za najbolju predstavu u cjelini pripala je autorskom projektu Bobe Jelčića “Hrvatski put ka sreći” Satiričkog kazališta Kerempuh, a za istu predstavu Bobo Jelčić osvojio je nagradu za najbolju režiju. Kako je istaknuto u obrazloženju – “nema puno redatelja na europskom nivou koji poput nagrađenog dubinski shvaćaju komparativne prednosti kazališne umjetnosti, i te prednosti slažu u ovoliko zavodljiva scenska djela”. Predstava je odnijela i nagradu za najbolju sporednu mušku ulogu Nikši Butijeru, “na sceni lišenog svih glumačkih sredstava osim očiju, koje uplašene, izbezumljene, stalno žive na oprezu, sudjeluju u radnji samostalno, kao precizna sinegdoha glumačkog umijeća”.

Nagrada Fadil Hadžić za najbolji tekst pripala je Ivoru Martiniću za predstavu “Dobro je dok umiremo po redu” Zagrebačkog kazališta mladih, u kojoj “piščeva dramska logika, s brbljavim, površinskim tekstom i snažnim, potmulim kontekstom uzrokuje tektonske poremećaje obiteljskih odnosa gotovo glembajevskih dimenzija, dakako prilagođenih današnjem, suvremenom društvu”. Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Doris Šarić Kukuljica koja u ulozi Elze u istoj predstavi “virtuozno na scenu donosi ženu s druge strane živčanog sloma, sjenčajući vlastiti lik filigranskom preciznošću”.

Nagradu Mladen Crnobrnja Gumbek za najbolju glavnu mušku ulogu ostvario je Matija Šakoronja time što je “umjesto da oponaša, komentira ili parodira”, ulogom Dudeka u predstavi Mladena Kerstnera i Borisa Svrtana “Gruntovčani” Satiričkog kazališta Kerempuh “stvorio potpuno novo, svježe dramsko lice koje dječje iskreno gleda u zube svim poniženjima kojima je izloženo, zaslužujući tako svoj vlastiti glas unutar dobro poznate priče”.

Nagrada Ivo Serdar za ulogu koju je publika najbolje prihvatila pripala je Ozrenu Grabariću za ulogu Giacinta Mazzatelle u predstavi Slobodana Obradovića “Ružni, prljavi, zli” Beogradskog dramskog pozorišta. Kako stoji u obrazloženju: “Čini se kako tu nije samo riječ o glasnoći aplauza, već i o nagovještenom strahopoštovanju prema kompleksnosti uloge, nekom komunalnom iskustvu prisustva nečem izvanserijskom”.

Nagradu Sabrija Biser mladoj glumici /glumcu do 28 godina dobio je Bernard Tomić, koji u ulozi Primislava Zaninovića u predstavi Ivana Penovića “Znaš ti tko sam ja'” zagrebačkog HNK “briljira u bliskoj suigri sa razbarušenom dramaturškom fakturom predstave”. Penović je za dramaturško oblikovanje te predstave dobio Posebnu nagr

adu za specijalno postignuće, za “ludistički zaigran i društveno odgovoran dramski eksperiment zainteresiran za propitivanje mitologizacije povijesti kao omiljenog nacionalnog sporta nakon nogometa”.

Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu dodijeljena je Janji Majzelj za sjajnu glumački kreaciju pomaknutog svijeta Daniila Harmsa u predstavi “Umjetnost je ormar” Slovenskog mladinskog gledališta i Društva za umetnost Avgus iz Ljubljane. “Duhovita, autoironična, s pogođenim disonantnim tonovima vlastite glumačke partiture, uspjela se na pedalj pribižiti mračnom srcu Harmsove obješenjačke komike.” – stoji u obrazloženju.

O nagradama je odlučivao tročlani žiri u sastavu glumica Ivana Krizmanić, dramaturg Matko Botić i novinarka Bojana Radović.

 

Detaljna obrazloženja nagrada pogledajte na linku:
https://kazalistekerempuh.hr/dani-satire-fadila-hadzica/45-dani-satire-2021/

 

MOBILNE APLIKACIJE

Preuzmite mobilnu aplikaciju kazališta Kerempuh za svoj smartphone i budite uvijek u toku!

Preuzmite Kerempuh za Android

Preuzmite Kerempuh iPhone aplikaciju

NEWSLETTER

PRIJAVA

Koristit ćemo vaše podatke koje ste nam dali za slanje newslettera s obavijestima vezanim za događanja kazališta Kerempuh. Klikom na pristajem i prijavu nam dajete svoju privolu. U bilo kojem trenutku imate pravo promijeniti mišljenje klikom na link „Odjava“ ili „Izmijeniti postavke“ u dnu zaprimljenog newslettera.