Novosti

Premijerno izvedena predstava “Pukovnik Ptica”

Višestruko nagrađivana crna komedija Pukovnik Ptica, svjetski poznatoga bugarskoga pisca Hriste Bojčeva, u režiji Vinka Brešana, premijerno je održana u nedjelju, 02. veljače 2020., pred prepunom dvoranom kazališta Kerempuh, koja je dugim aplauzom nagradila glumački ansambl i autorski tim predstave.

Među mnogim prestižnim nagradama koje je tekst osvojio, ističe se ona na Međunarodnom natjecanju dramskih pisaca British Councila 1997., gdje je pobijedio u konkurenciji od 400 drama iz svih krajeva svijeta.

Ovaj komad, aktualan danas kao i onda kada je nastao,  kritički se bavi problemom odnosa Europe i Balkana ili, preciznije, balkanskim snovima o Europi i europskim mitovima o Balkanu. U svojem odnosu prema svjetskoj politici krajnje je apsurdan te plete finu mrežu ironije i oštrog portretiranja stvarnosti, smještajući radnju u,  za satiru i te kako podatan, dramaturški okvir mentalne institucije.

Ovo je djelo Hriste Bojčeva bolno prožeto humanizmom te u prvi plan postavlja, ne san o slobodi i individualnost, već temeljnu čovjekovu potrebu za smislom. Dakle, uz obilje humora i gorkog apsurda, sedam likova traži smisao u napetoj dramaturgiji izvrnutog realiteta, podsjećajući nas na Scorseseov Otok Shutter, Amenábarove Uljeze i sl., u kojima baš ništa nije onako kako na prvi pogled djeluje. Koliko lako, pojedinačno, ali još više na razini društva, prepuštamo kormilo svojeg života slijepcima koji bauljaju mrakom, dok se kunu u poznavanje divljih staza te nas vode od psihijatrije pa do samog srca Europe.

Likovi ove drame impotentni su ljudi, fizički i duhovno te u psihijatrijskoj ustanovi (samostanu našeg vremena) izolirani broje dane i zaboravljeni čekaju pomoć vanjskog svijeta. Svima nam treba doktor, a doktorima najviše, svojevoljni post mnogo bolje zvuči nego gladovanje, a ništa na svijetu tako dobro ne strukturira identitet poput uniforme i vanjskog neprijatelja. Riječima autora, svaki je san ipak samo jedna velika paranoja, ali srećom luđacima je i Bog na pomoći.

Prijevod potpisuje Borislav Pavlovski, dramaturgiju Željka Udovičić Pleština, kostime Marita Ćopo, scenografiju Dragutin Broz, glazbu Mate Matišić, oblikovanje svjetla Aleksandar Mondecar, a montažu video projekcija Damir Ključarić. Inspicijentica je Ena Subotić.

U predstavi igraju: Borko Perić (Doktor), Dražen Čuček (Fetisov), Nikša Butijer (Hačo), Vedran Mlikota ( Matej), Marko Makovičić (Kiro), Vilim Matula (Daud), Branka Trlin (Pepa) i Mate Matišić (Jordan).

 

MOBILNE APLIKACIJE

Preuzmite mobilnu aplikaciju kazališta Kerempuh za svoj smartphone i budite uvijek u toku!

Preuzmite Kerempuh za Android

Preuzmite Kerempuh iPhone aplikaciju

NEWSLETTER

PRIJAVA

Koristit ćemo vaše podatke koje ste nam dali za slanje newslettera s obavijestima vezanim za događanja kazališta Kerempuh. Klikom na pristajem i prijavu nam dajete svoju privolu. U bilo kojem trenutku imate pravo promijeniti mišljenje klikom na link „Odjava“ ili „Izmijeniti postavke“ u dnu zaprimljenog newslettera.