Novosti

Ne propustite! 48. DANI SATIRE FADILA HADŽIĆA!

Međunarodni kazališni festival 48. Dani satire Fadila Hadžića, koji pred zagrebačku publiku dovodi najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i inozemstva, održat će se od 2. do 18. lipnja 2024. u Satiričkom kazalištu Kerempuh.

– Poseban je to festival koji se ne samo svojim trajanjem već i svojom kvalitetom iz godine u godinu potvrđuje pred publikom. Činjenica da je za ovogodišnji festival prijavljen velik broj predstava svjedoči o tome da satira u ovom našem vremenu postaje sve interesantnija teatarska forma. Pored toga, krizna vremena gotovo pozivaju satiru da im se obrati, neuređeno nas društvo zasipa temama na svakom koraku, poručila je selektorica festivala, gđa. Željka Udovičić Pleština.

Ovogodišnji program festivala sastoji se od dvanaest predstava, iz Zagreba, Splita, Beograda, Sarajeva, Prištine i Celja, a odredili su ga suvremeni pisci i autorski projekti te adaptacija klasika, dakle – suvremena riječ.

O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiri u sastavu: Marina Petković Liker (redateljica), Iva Visković Križan (glumica) i Božena Matijević (novinarka Večernjeg lista).

Po prvi put ove godine Kerempuh je oformio i Mladi žiri, kojeg čini pet studenata, koji će odlučavati o Nagradi za najbolju predstavu Mladog žirija.

U okviru festivala bit će izvedene Kerempuhove predstave „Kroćenje goropadnice, autorski projekt Selme Spahić po motivima komedije W. Shakespearea, i Ožalošćena porodica“ B. Nušića u režiji Ivana Plazibata.

Dvije predstave selektirane su i iz Teatra &TD i to: autorski projekt Kristine Grubiše i Karle Leko „Beštije“ te autorski projekt Sanje Milardović i Lane Barić „Visibaba“.

Gradsko dramsko kazalište Gavella izvest će predstavu „Moji tužni monstrumi“ Mate Matešića u režiji Vite Taufera, a Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu predstavu „Zbilja“ Tomislava Šobana.

Iz Sarajeva nam stižu Kamerni teatar 55 s predstavom „Ljubičasto“  Selme Spahić, Tatjane Šojić, Maje Izetbegović, Borisa Lera, Sabita Sejdinovića, Anje Kraljević i Emine Omerović, u režiji Selme Spahić, i Narodno pozorište Sarajevo „Jedan je Muhammad Ali“ Almira Imširevića u režiji Dine Mustafića.

Od inozemnih kazališta nastupit će još Slovensko ljudsko gledališče Celje s predstavom „Raj“ („Paradiž“) Mattea Spiazzija, Qendra Multimedia iz Prištine s predstavom „Mirovni pregovori“ („Negotiating Peace“) i beogradski Atelje 212 s predstavom „Akademija smijeha“ Kokija Mitanija u režiji Milice Kralj.

Gradsko kazalište mladih Split dolazi s predstavom „Zakon Zagore“ Ivana Lea Leme.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada održat će se 18. lipnja, uz koncert benda „Neki to vole vruće“.

 

 

MOBILNE APLIKACIJE

Preuzmite mobilnu aplikaciju kazališta Kerempuh za svoj smartphone i budite uvijek u toku!

Preuzmite Kerempuh za Android

Preuzmite Kerempuh iPhone aplikaciju

NEWSLETTER

PRIJAVA

Koristit ćemo vaše podatke koje ste nam dali za slanje newslettera s obavijestima vezanim za događanja kazališta Kerempuh. Klikom na pristajem i prijavu nam dajete svoju privolu. U bilo kojem trenutku imate pravo promijeniti mišljenje klikom na link „Odjava“ ili „Izmijeniti postavke“ u dnu zaprimljenog newslettera.