Novosti

Svi u Kerempuh! Počeli su 47. Dani satire Fadila Hadžića :)

U Kerempuhu su u utorak, 6. lipnja u 20:00 sati  otvoreni 47. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival koji pred zagrebačku publiku dovodi najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i susjednih zemalja.

Prvog dana festivala izvedena je predatava „Sloboština Barbie“ po romanu Maše Kolanović, u režiji Natalije Manojlović, nastalom u koprodukciji KunstTeatra i Umjetničke organizacije Punctum iz Zagreba.

Svakog lipnja ovaj nas jedinstveni festival okuplja kako bismo mogli pogledati najuspješnija ostvarenja protekle sezone te se danas s razlogom smatra najvažnijim teatarskim festivalom satiričkog i komediografskog žanra u regiji. Do svoje zrelosti Dani satire preživjeli su rat i uspjeli opstati u nemogućim vremenima pandemije. No, borba za opstanak još uvijek traje jer su vremena i dalje izazovna. Kazalište je važan alat za oblikovanje smisla u našim životima i zbog toga ga neće pregaziti nijedno tehnološko dostinuće, ma kako suvremeno bilo. Ono nas inspirira i pokreće., otvara prilike za komunikaciju i promjenu perspektive. Kazalište može i mora mijenjati svijet. Stoga vas sve pozivam u kazalište! Uživajte u večerašnjoj i svim budućim predstavama. – rekla je u svom uvodnom govoru ravnateljica Kerempuha Sonja Kovačić, svečano otvorivši festival.

U sklopu ovogodišnjeg izdanja Dana satire Fadila Hadžića, koje će se održat od. 6. do 21. lipnja 2023., bit će izvedeno 11 predstava, i to iz Zagreba, Splita, Beograda, Subotice, Sombora i Sarajeva, prema izboru selektorice Željke Udovičić Pleština. U Kerempuhovoj dvorani tako će se susresti preko 300 hrvatskih i stranih umjetnika, a publika će brojati preko 5.000 gledatelja. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiri u sastavu – Jasna Bilušić (glumica), Saša Broz (redateljica) i Bojana Radović (novinarka i kazališna kritičarka).

– Ovogodišnji program odredili su suvremeni pisci i autorski projekti, dakle – suvremena riječ. Oblikovana trenutkom. Autori – pisci, glumci, redatelji, dramaturzi, autori glazbe, scenografi, kostimografi, koreografi – opremljeni talentom, humorom, pronicljivošću, različitim estetikama, produkcijskim mogućnostima, dokazuju ovim predstavama da što su vremena teža, udar je satire jači, žalac dublje ubada. Ono što držim zanimljivim, a jednom festivalu kazališta potrebnim, osim susreta institucionalne i nezavisne scene, jest estetska raznolikost odabranih predstava. Ipak, svaka se od njih hvata u koštac s problemima našega vremena i društva hrabro, sa željom da analizira, postavlja pitanja, podvrgava kritici i, naravno, ismijava, ruga se devijantnim pojavama, ali čini to svaka na različit način, koristeći se drugačijim teatarskim sredstvima. Pozornicom će tako prošetati barbike, klaunovi, kraljevi i podanici, sitni i manje sitni kriminalci, marginalci, bogovi i ljudi, prostitutke i svetice, obespravljeni i oni koji su prava prigrabili, i mnogi drugi. – pojašnjava selektorica Željka Udovičić Pleština.

Osim predstave „Sloboština Barbie“, od zagrebačkih produkcija u program su uvrštene još i predstava Zagrebačkog kazališta mladih „Ja sam ona koja nisam“ Mate Matišića u režiji Paola Magellija, autorski projekt Bobe Jelčića „Sorry“ u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu te predstava „Kralj Ubu“ Alfreda Jarryja u režiji Mirana Kurspahića, nastala u koprodukciji GDK Gavella i Satiričkog kazališta Kerempuh. Domaćin festivala predstavit će se festivalskoj publici s još jednom svojom predstavom – „Tko tu koga? Zona pansiona“ Borne Vujčića u režiji Tamare Damjanović.

Iz Splita nam stižu Playdrama s predstavom „Tako nam Bog pomogao“ po motivima knjige Borisa Dežulovića, u režiji Hrvoja Korbara, te Hrvatsko narodno kazalište Split s „U malu je uša đava“ Tisje Kljaković Braić, u režiji Marija Kovača.

Od inozemnih kazališta nastupit će SARTR Sarajevski ratni teatar s „Moj sin malo sporije hoda“ Ivora Martinića u režiji Ivana Plazibata, Narodno pozorište Subotica s monodramom Minje Peković „Bravo za klovna“, Hartefakt iz Beograda s predstavom Patrika Lazića „Naš sin“ te Narodno pozorište Sombor s autorskom predstavom Andraša Urbana „Ibi The Great“ po drami Alfreda Jarryja „Kralj Ubu“.

Svečano zatvaranje festivala i dodjela nagrada održat će se 21. lipnja, uz koncert Stjepana Jimmyja Stanića & The Boysa.

 

 

MOBILNE APLIKACIJE

Preuzmite mobilnu aplikaciju kazališta Kerempuh za svoj smartphone i budite uvijek u toku!

Preuzmite Kerempuh za Android

Preuzmite Kerempuh iPhone aplikaciju

NEWSLETTER

PRIJAVA

Koristit ćemo vaše podatke koje ste nam dali za slanje newslettera s obavijestima vezanim za događanja kazališta Kerempuh. Klikom na pristajem i prijavu nam dajete svoju privolu. U bilo kojem trenutku imate pravo promijeniti mišljenje klikom na link „Odjava“ ili „Izmijeniti postavke“ u dnu zaprimljenog newslettera.