Novosti

Treći tjedan Dana satire Fadila Hadžića

U tijeku su 45. Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni kazališni festival u sklopu kojeg se izvode najkvalitetnije satirične i komediografske predstave iz Hrvatske i susjednih zemalja. Ovogodišnje izdanje festivala započelo je 4. lipnja, a do njegovog svečanog zatvaranja 26. lipnja zagrebačku publiku očekuje još niz izvrsnih kazališnih predstava.

Festival ulazi u svoj treći tjedan, kojega u utorak, 15. lipnja otvara Gradsko dramsko kazalište Gavella s dramskim koncertom „ZAGREB 2020.“, autorskog dvojca Filipa Šovagovića i Dubravka Mihanovića. Predstava je to u kojoj se u kratkim rezovima rastvaraju najrazličitije priče, izmjenjuju dramske i glazbene sekvence, humor i melankolija, burleska i satira. Gavellini glumci – koji zbog posljedica potresa još uvijek ne mogu igrati u svom matičnom kazalištu – kroz svoje likove govore istovremeno i o sebi i o nama, a dok svjedočimo krajnje organiziranom scenskom kaosu, istovremeno se smijemo i suosjećamo s njegovim protagonistima.

Program nastavlja Teatar Exit u srijedu 16. lipnja predstavom „Fešta“, autorskim projektom Josipe Anković i Josipa Ledine. Prisjećajući se svojih ljubavnih početaka, Josipa i Josip vode nas kroz kratku povijest svojeg bračnog  odnosa, prepunog uspona i padova, ne skrivajući niti jednu sitnicu. Ismijavajući naše ljubavne, bračne i rodne odnose, „Fešta“ rastvara brojne stereotipe kojih često nismo ni svjesni.

U četvrtak, 17. lipnja na Danima satire gostuje Gradsko pozorište Jazavac iz Banja Luke s predstavom „Skupština“ suvremenom i vrlo aktualnom adaptacijom teksta Cristine Clemente „Obiteljska skupština“, u režiji Ivana Plazibata. Predstava preslikava mehanizme političkog djelovanja u život jedne obitelji u kojoj se sve odluke, poput rasporeda kućanskih poslova, dnevnih jelovnika i kupovine, donose putem zasjedanja obiteljskog vijeća. No kada nakon pogubnog rebalansa kućnog budžeta „glava porodice“ otac Branko da ostavku na mjestu njenog predsjednika, počinju se spremati prijevremeni izbori u kojima su, kao i u pravim izborima, sve političke igre dopuštene…

Zagrebačko kazalište mladih na rasporedu je u petak, 18. lipnja, s predstavom Ivora Martinića „Dobro je dok umiremo po redu“ u režiji Aleksandra Švabića. Dok vani bjesne kiša i oluja, sredovječni Janko organizira otvaranje svog novog, luksuznog restorana, krunskog dokaza svoje poslovne potentnosti, koji je brižno uredila njegova nova djevojka Nikolina. U prvi tren sve djeluje prilično obećavajuće, no večer slavlja ubrzo će postati večer rekapitulacije života, ne samo Jankova – to postaje večer izgubljenih iluzija, naplaćivanja loših odluka i konačnog rasapa.

Krajem trećeg tjedna festivala zagrebačkoj publici predstavit će se splitski HNK koji u subotu, 19. lipnja izvodi predstavu „Laponija“ u režiji Nenni Delmestre. Ovaj suvremeni tekst Cristine Clemente i Marca Angeleta lucidna je komedija o jednoj blagdanskoj večeri koja kreće u potpuno pogrešnom smjeru, a pripada onome što često nazivamo dobro skrojenim komadima. Adaptacija Nenni Delmestre dodatno ga približava hrvatskoj publici jer katalonski bračni par, koji odlazi u Finsku na božićne blagdane, pretvara u dalmatinski.

Vidimo se u Kerempuhu!

MOBILNE APLIKACIJE

Preuzmite mobilnu aplikaciju kazališta Kerempuh za svoj smartphone i budite uvijek u toku!

Preuzmite Kerempuh za Android

Preuzmite Kerempuh iPhone aplikaciju

NEWSLETTER

Primajte najnovije obavijesti iz kazališta Kerempuh.

 

Koristit ćemo vaše podatke koje ste nam dali za slanje newslettera s obavijestima vezanim za događanja kazališta Kerempuh. Klikom na pristajem i prijavu nam dajete svoju privolu. U bilo kojem trenutku imate pravo promijeniti mišljenje klikom na link „Odjava“ ili „Izmijeniti postavke“ u dnu zaprimljenog newslettera.