Novosti

Sjećanje na Fadila Hadžića

Na današnji nas je dan, prije jedanaest godina, napustio veliki Fadil Hadžić, hrvatski književnik, scenarist, filmski redatelj, slikar i novinar te osnivač i dugogodišnji ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh (Bileća, 23. IV. 1922. – Zagreb, 3. I. 2011.).

Bio je nevjerojatno plodan kazališni autor kojeg je publika obožavala. Pisao je za glumce, uz duboko razumijevanje teatra, živio je u njemu i za njega do posljednjeg dana svog života. Štovao je humor kao uzvišenu kategoriju humanosti i instituciju skrivenog smisla. Svojim je entuzijazmom, radnom etikom i bogatim stvaralaštvom izazivao divljenje svakog tko ga je poznavao i s kim je surađivao, a njegove su komedije uvijek bivale nagrađivane gromoglasnim aplauzom gledatelja.

Bio je glavni urednik satiričnog časopisa Kerempuh (1946.-1950.) u sklopu kojega pokreće Kerempuhov studio za crtani film te Kerempuhovo vedro kazalište iz kojeg će se razviti Gradsko kazalište Komedija. Godine 1951. osniva i vodi Duga film, prvo hrvatsko poduzeće za proizvodnju crtanih filmova. Direktor je Zora filma (1952.), glavni urednik tjednika VUS (1953.-1956.) i Telegram (1960.-1962.), urednik kulturne rubrike Vjesnika (1956.-1957.), član uredništva časopisa Filmska kultura (1957.-1969.), osnivač i glavni urednik kulturnog tjednika Oko (1973.), urednik u izdavačkom poduzeću Stvarnost (1957.-1969.). Od 1954. do 1955. bio je predsjednik Hrvatskog novinarskog društva (tadašnjeg Društva novinara Hrvatske). Osnivač je Satiričkog kazališta Jazavac (danas Satiričko kazalište Kerempuh) te je od 1964. do 1984. njegov prvi umjetnički ravnatelj, s prekidom u sezoni 198.1/82. kada je bio intendant zagrebačkog HNK.
Bio je stalni Kerempuhov kućni pisac. 1976. pokreće kazališni festival Dani satire, a 1981. otvara Teatar Vidra.

Kao slikar izlagao je od 1977. na tridesetak samostalnih i skupnih izložbi. Godine 1961. debitirao kao filmski redatelj s dokumentarnim (Zemlja s pet kontinenata) i igranim dugometražnim filmom (Abeceda straha); do 2008. prema vlastitim scenarijima snimio 16 igranih filmova. Kao glavni urednik Vjesnika u srijedu inicirao je da se pod pokroviteljstvom VUS-a revija filmova u Puli pretvori u Festival jugoslavenskog igranog filma. Od 1952., kada je kao dramski pisac debitirao s Dosadnom komedijom, postavljenom u zagrebačkoj Komediji, napisao je šezdesetak komediografskih djela igranih u preko osamdeset kazališta u zemlji i inozemstvu. Režirao je prvu hrvatsku humorističnu televizijsku seriju Sedma sila (1966).
Dobitnik je Nagrade grada Zagreba za cjelokupno stvaralaštvo 1975. te nagrada »Vladimir Nazor« za životno djelo 1984. i »Dubravko Dujšin« 1988.

Ime ovog velikana naše kulture otima se zaboravu na mnogobrojne načine, a simbolički to čini kroz prvu zvijezdu u Kerempuhovoj stazi slavnih. Prolaz do njegovog kazališta, kao i festival u čast satiri na kraju svake sezone, ponosno nose ime Fadila Hadžića. Njegove će se komedije uvijek iznova igrati, njihova će svevremenost i duboka umjetnička vrijednost oduševljavati nove generacije glumaca i gledatelja.

MOBILNE APLIKACIJE

Preuzmite mobilnu aplikaciju kazališta Kerempuh za svoj smartphone i budite uvijek u toku!

Preuzmite Kerempuh za Android

Preuzmite Kerempuh iPhone aplikaciju

NEWSLETTER

PRIJAVA

Koristit ćemo vaše podatke koje ste nam dali za slanje newslettera s obavijestima vezanim za događanja kazališta Kerempuh. Klikom na pristajem i prijavu nam dajete svoju privolu. U bilo kojem trenutku imate pravo promijeniti mišljenje klikom na link „Odjava“ ili „Izmijeniti postavke“ u dnu zaprimljenog newslettera.