ZNAŠ TI TKO SAM JA

Trajanje: 100 minuta


Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
(Zagreb)

Ivan Penović:
ZNAŠ TI TKO SAM JA

Autorski projekt Ivana Penovića Znaš ti tko sam ja originalan je i lucidan spoj stand upa, seminarskog izlaganja, tv showa i dramske predstave u kojem se dokumentarne činjenice miješaju s izmišljenim fikcijama, a povijesni likovi s onim literarnim. Priča se vrti oko stvarnih povijesnih ličnosti, braće Zaninović, vrhunskim prevarantima, žmuklerima od prije dvjesto godina, kako ih sam opisuje autor koji u furioznom tempu putuju kroz vrijeme i prostor, provlačeći se kroz različite situacije upravo zahvaljujući svom istreniranom žmuklerstvu koje pak uključuje sve vrste laganja i muljanja.

Najprije su dvorski savjetnici na francuskom dvoru, zatim se brzo sele na ruski dvor, ali su rado viđeni gosti i na onom engleskom, prijateljuju s Casanovom i Jean-Jacquesom Rousseauom, trguju u Amsterdamu, posjećuju Veneciju, pojavljuju se u svim važnim povijesnim događanjima, mijenjaju identitete po potrebi, a gosti su i televizijskog showa zajedno s povjesničarkom Ankicom Kutle i neuništivom mamom Ubu Alfreda Jarryja.

Poigravajući se s biografijama dva punokrvna pustolova i prevaranta, Penović se poigrava i s kazališnim konvencijama, ruši ih i sastavlja, preokreće i poništava, ali i neumoljivo parodira opsjednutost poviješću i pitanjima identiteta, te ismijava mnoge tzv. društvene i povijesne svetinje.

 

 

Redatelj: Ivan Penović
Scenograf: Filip Triplat
Autori glazbe: Karlo Mrkša, Filip Triplat
Odabir kostima: Glumački ansambl predstave
Oblikovatelji svjetla: Dragan Micić, Ivan Penović
Asistentica redatelja: Vida Zelić
Inspicijentica i šaptačica: Suzana Bogdan – Pavek

 

Igraju:
Stjepan Zaninović – Livio Badurina
Primislav Zaninović – Bernard Tomić
Voditelj – Narator / Sluga Tanović – Silvio Vovk
Inkvizitorica / Trgovac Jordan / Ankica Kutle – Lana Barić
Antun Zaninović / Trgovac Chomel / Mama Ubu – Nina Violić

„Autorski projekt Ivana Penovića znakovita naslova Znaš ti tko sam ja pokazao je jedan od mogućih puteva razvoja suvremenog teatra iz perspektive nove generacije. Naime, u tom eksperimentalnom, postmodernističkom projektu, crnoj komediji ili društvenoj parodiji, odnosno, kazališnom supermarketu, kako ga duhovito definira sam autor, miješaju se kazališni žanrovi, povijesne činjenice i fikcija, te hologramski i stvarni likovi, a rezultat tog poigravanja s kazališnim konvencijama jest uzbudljiva i urnebesno duhovita, brza, dinamična i interaktivna predstava, koja progovara i o relevantnim društvenim temama, kao što su povijesni revizionizam i pitanje identiteta.“

Nina Ožegović, tportal.hr

Predstava trenutno nije u rasporedu.