ZBILJA / HNK U ZAGREBU

Trajanje: 60 minuta

 

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

Autorski projekt Tomislava Šobana:
ZBILJA

Dvoje glumaca u dvorani na vrhu zgrade građene u Austro-Ugarskoj. U prostoru uređenom u modernističkom stilu 50-ih godina prošlog stoljeća. U dvorani ponajprije namijenjenoj za tonska snimanja. Dvoje glumaca u dvorani izvest će eksperiment. Inspiriran predavanjima fizičara Richarda Feynmana. Eksperiment ili pokus je analitički postupak za proučavanje uzročno-posljedičnih odnosa.

U prirodnim znanostima to je postupak kontroliranog opažanja i mjerenja pojava. Pokus nam daje odgovore zašto se nešto zbiva. Zašto se isto ponavlja. Eksperiment može uputiti na to što je bitno, a što nebitno. Pokus može baciti novo svjetlo na poznate pojave. U prirodnim znanostima eksperiment je uspio ako uvijek daje isti rezultat. U dramskoj umjetnost eksperiment je uspio ako nikada ne daje isti rezultat. (Za sada vam više od ovoga ne možemo otkriti.)

Iz kritika predstave:

»Zbilja« je prva predstava sjajnog eksperimentalnog redatelja Tomislava Šobana i kazališni rad koji najavljuje umjetnika koji zna raditi s glumcima, duboko promišlja svaki kadar scenskog prostora i na različite lucidne načine osluškuje i spaja filmsku i kazališnu izvedbu. Obraća veliku pozornost na detalje svjetla, zvuka i glumačke orkestracije.

Nataša Govedić, Novi list, 19.10.2023.

Autorski tim

Tekst: Tomislav Šoban
Koautor teksta i dramaturg: Marin Lisjak
Redatelj i scenograf: Tomislav Šoban
Kostimografkinja: Gabrijela Krešić
Skladatelj: Miro Manojlović
Oblikovatelj svjetla: Luka Matić
Suradnica za scenski pokret: Natalija Manojlović
Asistentice kostimografkinje: Suzana Tkalčec, Nina Kovačević (volonterka)

Inspicijentica: Suzana Bogdan-Pavek

Igraju:

Nina Violić, Livio Badurina

13.06.2024. (Četvrtak) 18:00