ZAKON ZAGORE / GRADSKO KAZALIŠTE MLADIH SPLIT

Trajanje: 90 minuta

 

Gradsko kazalište mladih Split

Ivan Leo Lemo: 
ZAKON ZAGORE

Zakon Zagore je nova predstava autora i redatelja Ivana Lea Leme u kojoj nastavlja rasplitati identitetske pletere grada Splita i splitske publike. Nakon hit predstava Cabaret Splićanke i Split in space, koje su kroz splitski dijalekt i fabularno mapiranje po splitskim kvartovima tražile suvremeni, urbani puls našeg grada i njegovih građana, Zakon Zagore donosi, na takozvanom vlaškom dijalektu, ljubavnu priču Ante i Anđelije.

Poseban je fokus na liku Anđelije kojeg u ovoj inscenaciji tumači šest glumica u šest životnih razdoblja. Na neki način, to je ona ista ili slična THE Anđa kojoj su dušu udahnuli i velikani hrvatske književnosti Ivo Brešan i Miljenko Smoje. Ova je naša posveta i zahvala tim našim bardovima i učiteljima. Mi smo preuzeli njihovu “dramsku štafetu” i tu heroinu Anđu doveli do digitalnog doba.

Naime, fabula Zakona Zagore obuhvaća razdoblje od 1945. godine do danas, do 2023. godine pa, osim intimne povijesti likova, donosi i društveno političku povijest ovih naših turbulentnih zakutaka. Ansambl Gradskog kazališta mladih, pojačan gostujućim glumcima, otkrit će vam što se događalo u pozadini nekih uzbudljivih obiteljskih i povijesnih okolnosti. Predstavit ćemo vam neke junake i antijunake koji su motikama doveslali do mora i, nadamo se, po običaju, zamisliti vas i zabaviti. 

Ivo Perkušić

Autorski tim

Autor i redatelj: Ivan Leo Lemo 
Scenografkinja: Vesna Režić
Kostimograf: Marko Marosiuk
Suradnica za dramaturgiju i scenski pokret: Ana Gruica Uglešić 
Skladatelj: Zvonimir Dusper 
Asistentica scenografkinje: Nina Kuzmić 

Igraju:

Lidija Florijan, Ana Gruica Uglešić, Mia Vladović, Nada Kovačević, Ivana Gudelj, Andrea Mladinić, Matija Grabić 

12.06.2024. (Srijeda) 20:00