VOZ

Trajanje: 125 minuta


GOSTOVANJE ZVEZDARA TEATRA (BEOGRAD) U KEREMPUHU!

Cormac McCarthy:
VOZ

Igraju: Vojislav Brajović i Sergej Trifunović

Nastala prema tekstu Cormaca McCartyja, u režiji i adaptaciji Voje Brajovića, predstava „Voz“ premijerno je izvedena u listopadu 2015. godine. Do sada je na sceni Zvezdara teatra izvedena 157 puta, a na brojnim scenama i festivalima u Srbiji i izvan nje gostovala je čak 54 puta. S 217 izvedbi ovaj je komad pogledalo više od 50 tisuća gledatelja.

„Voz“ je filozofska drama o dva junaka koji se susreću na željezničkoj stanici. Utjelovljuju ih glumačke zvijezde Voja Brajović (Beli) i Sergej Trifunović (Crni).
Na samom početku, Crni spašava Belog da se ne baci pod vlak i odvodi ga u svoj stan gdje se odigrava cijela akcija. Crni je bivši osuđenik i vjernik, dok je Bijeli ateist i profesor. Upoznavši se, vode raspravu o smislu i besmislu, mogućnostima i željama, razočaranju i nadi te o pitanju zašto živimo i zašto je Beli pokušao samoubojstvo.

Predstava postavlja mnoga pitanja i vodi gledatelje na put o kojem će dugo razmišljati i raspravljati, što potvrđuje i Voja Brajović.

„Mi igramo u slavu onih koji nas gledaju, ali uvijek je to pobjeda kazališne umjetnosti. Naša predstava i počinje kad se završi. Svatko tko ju je pogledao, htio ju je pogledati ponovo ili je preporučiti nekome da je pogleda. Predstava je izazov i za one koji vjeruju i za one koji vjeruju da ne vjeruju.”, kaže.

„Ovo nije kazališna predstava. Ovo je nešto s čime ćemo se svi mi sudarati do kraja života, vlak bez konduktera, kojem se početna, krajnja i usputne stanice ne mogu znati”. – dodaje Trifunović.

Ideju za režiju predstave „Voz“ Brajović je dobio nakon odgledanog filma „The Sunset Limited“ po McCarthyjevom djelu, kojeg je 2011. godine režirao Tommy Lee Jones, a u kojem su uloge Crnog i Bijelog odigrali Jones i Samuel L. Jackson.

„Inspiriran djelom Cormaca McCartyja, jedino što ovom predstavom želim jest izazvati kritički odnos i svijest o tome kamo ide ovaj svijet. I naravno, prije svega, čovjekoljublje koje ima veliku moć spriječiti propast civilizacije. Po mom mišljenju, najbolji lijek za čovjeka i njegovo najjače oružje je kultura, čiji su najvažniji dijelovi umjetnost i riječ”, pojašnjava Voja Brajović.

 

Autor teksta: Cormac McCarthy

Prijevod: Milica i Branislav Mihajlović

Režija i adaptacija: Voja Brajović

Adaptacija scene i kostima: Jelisaveta Tatić Čuturilo

Organizator: Dragiša Ćurguz

 

Igraju: Voja Brajović (Beli) i Sergej Trifunović (Crni)

Predstava trenutno nije u rasporedu.