UMRI ŽENSKI

Trajanje: 105 minuta

 

Ovaj bogati tekst ugledne i nagrađivane spisateljice Marine Vujčić sazdan od mnoštva snažnih ženskih glasova u svom je pomalo paradoksalnom podnaslovu nazvan ˝tihom dramom.˝ Taj izraz nipošto ne utišava temperament ili emocionalna stanja svojih protagonistica već označava svu dubinu tinjajućih drama koje eruptivno izbijaju na površinu onda kada ih najmanje očekujemo. Ipak, pojednostavljeno bi bilo tvrditi da je ovdje riječ o ženskoj drami, iako ih autorica bez sumnje postavlja u prvi plan: žene i njihove muškarce, odnose koje stvaraju i prekidaju, potragu za točno onom ljubavlju kakvu su i same spremne dati, kao i nikad završenu, nemoguću potragu za srećom, tim društvenim konstruktom koji nam maše odnekud iz daljine.

U ovoj arhetipskoj priči tri sestre utiru svoj ljubavni put kroz bol, razočaranja i vječnu sjenku svoje majke. U toj paleti zbivanja nailazimo na vezu s mnogo mlađim muškarcem prepunu kompromisa, na onu ljubavničku i tajanstvenu, na vezu s čovjekom kojeg nema te na odnos u kojem mnogo jača partnerica oprašta sve mane svojem umjetniku u usponu dok u žrtvovanju za njegov uspjeh polako, ali sigurno zauvijek gubi dijelove sebe. Ove će se priče o potrazi za bliskošću, životne i prepoznatljive, zacijelo urezati u emotivnu mapu vašeg sjećanja.

Umri ženski duhovita je i pronicljiva predstava u kojoj se intimna sfera pojedinca lakoćom prenosi na scenu, stvarajući zaplete i emocije preuzete iz svakodnevice, a vješto obogaćene fikcionalnim ruhom. Uz lepršavu glumačku igru, neizbježan splet humora i boli te kazališno poigravanje sa žanrom, ovaj komad garantira vam upliv u zamršene ljubavne priče protkane smijehom.

 

Praizvedba: 10. listopada 2020.

Autorica teksta: Marina Vujčić

Autori adaptacije: Dora Delbianco, Rajko Minković

Redatelj: Rajko Minković

Scenografkinja: Irena Kraljić

Kostimografkinja: Vedrana Rapić

Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Mondecar

Autor pjesme “Sjaj što izdaje”: Darko Rundek

Autor video: Rajko Minković

Animacija: Dino Krpan

Autor fotografija: Ivan Posavec

 

Igraju:

Barbara – Nina Erak-Svrtan

Valerija – Iskra Jirsak

Emilija – Mia Anočić – Valentić

Patricija – Ines Bojanić

Marta – Anita Matić Delić

Fabijan – Nikša Butijer / Dražen Čuček

Gregor – Damir Poljičak

Vladimir – Luka Petrušić

Predstava trenutno nije u rasporedu.