TKO TU KOGA? Zona pansiona

Trajanje: 100 minuta


Tko tu koga?
na satiričan se način osvrće na recentne događaje iz hrvatske društveno-političke stvarnosti. Kriza uzrokovana pandemijom, sve političke odluke vezane uz nju, kao i likovi superheroja kriznog stožera u koje smo svjesno i uzaludno vjerovali do njihova strelovitog pada u grotlo korupcijskih i drugih afera, u svojoj su se (stvarnosnoj!) tragikomičnosti pokazali kao plodno tlo za suvremen dramski tekst te njegovu kazališnu inscenaciju.

Ona ovdje, pak, u svoj fokus stavlja jednako aktualnu temu opadanja broja malih i više ne tako malih Hrvata u Lijepoj Našoj kroz suprotstavljanje dvaju svjetova – onih koji zakone donose i onih koji su ih prisiljeni trpjeti.

Je li moguće da politika doista mora iskvariti čovjeka ili pak u svoje redove prima samo one koji tu klicu već u sebi imaju? Kad ste posljednji put vjerovali vlasti? Kad ste posljednji put vjerovali u istinitost plemenite ideje u koju se kunu svi koji žele vlast, sve dok je ne dobiju? Kad ste posljednji put prisustvovali rađanju uvredljivo prozirnih floskula političke kampanje pa svejedno zaokružili ono ime koje vas je, u krajnjoj liniji, razočaralo? Na kraju krajeva, postoji li u suvremenom hrvatskom političkom kontekstu ikakav moralni ili općeljudski kompas ili je politika ipak sfera u kojoj čovjek neminovno mora naučiti igrati prljavo?

 

Praizvedba: 17. prosinca 2022.

Redateljica i autorica adaptacije: Tamara Damjanović
Dramaturginje: Tamara Damjanović, Dora Delbianco 
Scenografkinje: Sheron Pimpi-Steiner, Ivana Živković
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autorica glazbe: Katarina Ranković
Koreograf: Pravdan Devlahović
Oblikovatelj svjetla i autor video materijala: Luka Matić
Slikarski radovi: Marta Crnobrnja
Asistent autorice glazbe: Damir Poljičak

Uršula Aga (na videu) – Anita Matić Delić

 

Hvala studentima Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku za izradu scenskog dekora: Gabrijela Bednjanec, Tihana Pavoković, Mia Turalija, Marion Plavec, Marta Mršić, Tomislav Terzić, Ana Širić, Izabela Anočić, Iva Lucija Rajić, Petra Burić, Dora Petravić, Ida Klarić, Iva Špiljak, Josipa Štrk, Laura Reljan, Iva Romić

Igraju:

Azra/Tara (32) – Mia Anočić – Valentić

Živa Larson Sikirica (41) – Ana Maras Harmander

Silva Drinković (31) – Ornela Vištica

Roko Kaliterna (33) – Borko Perić

Lejla Surian (29) – Mirela Videk Hranjec

Đutko Kralj (31) – Damir Poljičak

Hedviga Bratulić (72) – Ines Bojanić

Ignjat Rottman (102) – Vilim Matula

Gabrijel Guzman (63) – Josip Ledina

Danijel Blažević (45) – Karlo Mlinar

Predstava trenutno nije u rasporedu.