TI SI PRVI HRABAR / KunstTeatar & Umjetnička organizacija Punctum, Zagreb

Trajanje: 90 minuta


KunstTeatar (Zagreb), u koprodukciji s Umjetničkom organizacijom Punctum

Espi Tomičić:
TI SI PRVI HRABAR

Predstava se igra u KunstTeatru, Dubovačka 1/Okićka 11.
Prodaja ulaznica na ulaznice.hr.

Radnja predstave “Ti si prvi hrabar“ smještena je u zagrebačkom kvartu na periferiji grada, a ideja pisanja teksta proizašla je iz želje da u likovima koji ne žele biti dio dramskog teksta pronađemo motivaciju za njihovo sudjelovanje. Na pozornicu tako dovodimo dečke s kvarta koji tamo, tekstualno, završavaju slučajno, a čija se svjesnost o kazališnom procesu i izvedbi događa kroz trajanje same predstave. Njihova se glumačka igra, i želja da nešto kažu, pojačava kako tekst odmiče kraju.

Ovo nije priča o katarzičnom pronalasku smisla života u ispravnosti i poštivanju zakona, ovo je bljeskoviti prikaz jedne generacije i njezinih pripadnika koji su odrasli na ulici. Pitanje kvarta, kao najbitnijeg mjesta postojanja u odrastanju, otvaralo se kao ključno kroz cijeli proces pisanja, a kroz likove se nastojalo opisati kvart kao enklavu koja nestaje i doživljava neku vrstu raspada našim sazrijevanjem. Jesu li se zaista svi kvartovi promijenili nakon svake generacije stasale u njima ili je upravo sazrijevanje ono što ubija kvart kakav smo živjeli?

Tekst, nastao po modelu likova uz koje je autor odrastao, čija je radnja smještena na zagrebačkom kvartu Vrbik, pokazuje muško prijateljstvo kroz čiji se odnos oslikava radnička klasa, a njihove sitne pljačke i kombinacije pokušaji su izmicanja siromaštvu u generacijskom nizu unutar obitelji. Okruženi emocionalno nedostupnim odraslima i bez podrške šire zajednice i institucija, njih trojica osuđeni su pobrinuti se jedan za drugoga. Zajedničko odrastanje i podrška u prijelaznim godinama (iz adolescencije u odraslu dob) ocrtava se u tekstu kao snažno muško prijateljstvo prožeto emocijama, svađama, podrškom, čuvanjem tajni, ali i kao neraskidiva nit zajedničkog kršenja zakona i, na samom kraju, naslućivanjem raspada prijateljstva kroz udaljavanje.

Igraju:

Pavle Matuško, Toma Medvešek, Bernard Tomić

 

Autorski tim:

Autor teksta: Espi Tomičić
Redatelj: Ivan Penović
Kostimografkinja: Ana Fucijaš
Asistentica kostimografkinje: Tina Spahija
Autori glazbe: Karlo Mrkša i Filip Triplat
Oblikovatelj svjetla: Alen Marin
Fotografkinja: Karla Jurić

Predstava trenutno nije u rasporedu.