SUBOTA, NEDJELJA I PONEDJELJAK

Trajanje: 120 minuta

 

Subota, nedjelja i ponedjeljak, remek-djelo Eduarda de Filippa, talijanskog dramatičara, glumca i redatelja, istražuje dinamiku obiteljskih odnosa i društvenih normi. U nizu komičnih situacija koje se događaju tijekom jednoga vikenda, predstava nam otkriva različite poglede na partnerske odnose, brak, karijeru i život sam. Iako je ova drama napisana prije mnogo desetljeća, njezine teme, kao što su analiza života u zajednici, nedostatak prave komunikacije, traženje ravnoteže između poslovnih obveza i privatnoga života, položaj žene u društvu koji traži promjenu, generacijske razlike – i danas su itekako relevantne.

Kroz humor i satiru, ali i dozu sjete i tuge, predstava oslikava univerzalne aspekte međuljudskih odnosa i pruža prigodu za razmišljanje o vlastitim prioritetima i vrijednostima u ovom našem ubrzanom svijetu.

Nedjeljni ručak u domu obitelji Priore okuplja tri generacije koje žive pod istim krovom. Tu je djed, zatim roditelji, djeca, njihovi partneri, teta, nećak, susjedi i drugi nezvani ili pak zvani gosti – plejada likova čija nas šarolikost uvodi u bogat i često turbulentan svijet razgranatih obiteljskih i inih odnosa dok se prepliću niti njihovih sudbina i međusobnih veza. Glumački ansambl vješto razotkriva slojeve života svojih likova, otkrivajući nam njihove tajne, strahove, ambicije i snove. U tome mediteranski glasnom ali ipak intimnom okruženju otkrivaju se univerzalne istine koje nas sve povezuju kao što je prirodna želja za ljubavlju, razumijevanjem i pripadnošću.

Kao intrigantan okvir priči poslužio je sukob između starog i novog, interakcija tradicije i modernosti. Obitelj Priore čvrsto je ukorijenjena u svojim napolitanskim tradicijama, ali se suočava s vjetrovima promjena koji pušu kroz njihove živote. Sukob generacija jasno ilustrira napetosti između prihvaćanja uspostavljenih normi i neizbježnog traženja novih putova.

Na koncu, svijet predstave Subota, nedjelja i ponedjeljak poslužio je kao mikrokozmos društva, odražavajući promjenjiva vremena i složene odnose koji definiraju ljudsku egzistenciju. Istražujući partnerske odnose, obitelj, tradiciju, modernost i osobne ambicije, drama nudi nijansirano razumijevanje izazova i kompleksnosti s kojima se ljudi suočavaju u svojoj potrazi za srećom i ispunjenjem.

Željka Udovičić Pleština

 

Premijera: 25. rujna 2023. 

Prevoditeljica: Branka Rakić
Redatelj: Paolo Magelli
Autorica adaptacije i dramaturginja: Željka Udovičić Pleština
Scenograf: Miljenko Sekulić
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autori glazbe: Ivanka Mazurkijević i Damir Martinović Mrle
Autor video projekcija: Ivan Marušić Klif
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Čavlek
Koreografkinja za ples mambo: Tamara Despot
Asistentica redatelja: Mirela Tihava
Pomoćnik redatelja: Max Foretić

 

Inspicijentica: Mirela Tihava

 

Igraju:

Rosa – Linda Begonja

Virginia – Mia Anočić – Valentić / Mirela Videk Hranjec

Pepino – Dražen Čuček

Rocco – Filip Detelić

Federico – Igor Jurinić

Antonio – Vilim Matula

Giulianella – Josipa Anković

Amelia – Anita Matić Delić

Atilio – Matija Šakoronja

Rafaele – Marko Makovičić

Luigi Ianiello – Hrvoje Kečkeš

Elena Ianiello – Branka Trlin

Krojač – Vedran Mlikota

Mikele – Damir Poljičak

Maria Carolina – Ana Maras Harmander

Roberto – Davor Kovač

Doktor – Karlo Mlinar