RAJZEFIBER

Trajanje: 85 minuta

Slovensko ljudsko gledališče Celje & Prešernovo gledališče Kranj

Goran Vojnović:
REISEFIEBER
(Rajzefiber)

Režija: Anica Tomić

(predstava je titlovana na hrvatski jezik)

Poljski sociolog Zygmund Bauman u eseju Migrantska panika i njezina (zlo)upotreba vrlo točno utvrđuje da smo postali taoci medija koji spretno obavještavaju javnost o tjeskobi i strahu te su puni referenca o migrantskoj krizi koja je zavladala Europom i najavila kolaps života kakav poznajemo. U takvom se stanju ne gleda na izbjegličku povijest naših prostora nego se na migrante gleda kao na prijeteće i opasne sile koje će uništiti naš identitet i integritet.

Rajzefiber spaja duh trenutka liberalnoga svijeta koji teži solidarnosti i čovjekoljublju, a istodobno nas na svakom koraku od njega odmiče.

Saša je prisiljen brinuti se o svojoj bolesnoj majci. Dodatnu mu pomoć za nju pronalazi prijateljica Daša. Iz izbjegličkoga centra dovode mladu izbjeglicu koja odmah posluži kao okidač za val predrasuda. Zapravo je Saši briga o majci ujedno idealan izgovor zbog kojeg se ne može pridružiti djevojci u Londonu. Jedan se tjedan rastegne u jedan mjesec i njegov odlazak u inozemstvo sve se više odgađa. Snovi o boljem životu u stranoj zemlji brzo se rasplinjuju s njegovom spoznajom da je on i tamo svejedno stranac te da i tamo nailazi na svijet otuđenja, svijet tjeskobe, usamljenosti i neprilagođenosti, a u takvome svijetu on nigdje ne pripada.

Posve različite životne sudbine razotkrivaju odnose u društvu i među prijateljima. Ljubaznost je samo izgovor za vlastitu nezrelost i neodlučnost, a milosrđe postaje drugo ime za sebičnost i izgovor zbog kojeg se izbjegavamo suočiti s vlastitim problemima. Što se događa kada se aktivizam u teoriji pa čak i u praksi dovede u pitanje? Što će biti kada se sami nađemo u poziciji da moramo donijeti odluke i kada nešto što je tuđe postane naša sadašnjost i stvarnost?

 

Slovenski filmski i televizijski redatelj, scenarist, pisac i kolumnist Goran Vojnović jedan je od najprepoznatljivijih imena na slovenskom književnom području. Napisao je tri romana – Čefuri raus!, Jugoslavija, moja domovina i Smokva. Za prva je dva romana 2009. i 2013. dobio nagradu Kresnik, za Smokvu Župančičevu nagradu 2017. U listopadu 2018. je za Jugoslaviju, moju domovinu dobijo talijansku nagradu Latisana per il Nord est, a tamo je roman u autorovoj adaptaciji doživio scensko uprizorenje. Za kazalište je Vojnović napisao komediju Takav si. Režirao je četiri kratka (Fužine zakon, Sezona 90/91, Moj sin, seksualni manijak, Kinezi dolaze) i dva cjelovečernja filma (Piran – Pirano i Čefuri raus!). S Markom Šantićem napisao je scenarij za Šantićev kratki film Sretan put Nedime. Napisao je i scenarij za kratki film Svjetla grada u režiji Klemna Dvornika.

 

 

 

Redateljica – Anica Tomić
Dramaturginja – Jelena Kovačić
Scenografkinja – Urša Vidic
Kostimografkinja – Belinda Radulović
Autor glazbe – Nenad Kovačić
Oblikovatelj svjetla – Deni Šesnić
Dizajner videa – Luka Dekleva
Jezični savjetnik – Jože Volk
Šminker – Matej Pajntar
Asistentica kostimografkinje – Bernarda Popelar Lesjak

Igraju:

Saša – Aljoša Ternovšek
Mama – Lučka Počkaj
Daša – Tanja Potočnik
Igor – Miha Rodman
Amina – Lina Akif
Nuri – Tarek Rashid/Ciril Roblek

Predstava trenutno nije u rasporedu.