PSEĆE SRCE

Trajanje: 95 minuta

 

Roman Pseće srce uzrujao je tadašnju vlast do te mjere da je bio predmet cenzure dugi niz godina te je, iako napisan 1924., objavljen tek nakon Bulgakovljeve smrti. I to 1969. u Parizu, a tek 1987. u Sovjetskom Savezu.

Nastao je kao bolni krik protiv besmisla, kao kritika sovjetskog komunizma (profesor Preobraženski se nameće kao Lenjin, njegov asistent doktor Bormental kao Trocki koji je u stalnom sukobu sa Šarovom – Staljinom, a pomoćnik Zina – Zinovjev koji ne zna treba li se uključiti u cijeli proces ili ostati po strani), ali uz sve te konotacije i reference, on je prije svga slojevit, dubok, mudar i satiričan prikaz dehumanizacije ljudskog bića.

Jedan od protagonista cijele priče upravo je pas Šarik te taj lik predstavlja dragocjen scenski izazov i nudi jedan nesvakidašnji glumački zadatak.

Priča je, naizgled, vrlo jednostavna. Profesor Preobraženski, ugledni je liječnik i znanstvenik koji proučava sve moguće načine na koje se ljudski organizam može pomladiti. Tako se dosjeti tome da jednome psu lutalici transplantira ljudsku hipofizu. Eksperiment uspijeva, pas postaje sve mlađi i postupno se pretvara baš u onakvog čovjeka čiji je organ naslijedio. Postaje pijanac, prostak, prevarant, lopov i, kao najveći udarac profesoru – poklonik komunističke vlasti.

Aleksandar Švabić, Vedrana Klepica i Ivan Penović u svojem će se scenskom čitanju posvetiti istraživanju onih apsekata ovog djela koji se odnose upravo na humanost. Koje su to karakteristike koje nas čine čovjekom, odnosno, nečega bez čega to definitivno nismo? Na kraju krajeva, svatko je odgovoran za svoje srce i svoja djela, ma u kojem vremenu živio i političkom režimu pripadao.

 

Premijera: 23. rujna 2022.

Redatelj: Aleksandar Švabić
Suradnik za scenski pokret i asistent redatelja: Damir Klemenić
Autori adaptacije: Vedrana Klepica i Ivan Penović
Scenograf: Matija Blašković
Kostimografi: Mia Popovska i David Morhan
Autor glazbe: Nenad Kovačić
Oblikovatelj svjetla: Martin Šatović

Koautor glazbe za prvi dio predstave: Josip Brakus

Fotografije: Luka Dubroja

Inspicijentica: Ena Subotić

Igraju:

Šarik – Filip Detelić

Doktor Preobraženski – Luka Petrušić

Bormenthal, njegov asistent – Matija Šakoronja

Švonder/Susjed/Mesar/Vratar – Damir Poljičak

Zina – Ana Maras Harmander

Daktilografkinja iz susjedstva – Ornela Vištica

Pelin – Vedran Mlikota / Josip Brakus

Kuhar/Lavov – Josip Brakus

Predstava trenutno nije u rasporedu.