PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA

Trajanje: 110 min

 

PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA

U svojoj pedesetoj, jubilarnoj sezoni Satiričko kazalište Kerempuh ponosno je predstavilo autora koji je svojim djelima obilježio ne samo Kerempuhov repertoar  već i cjelokupnu domaću dramsku književnost – Ivu Brešana i njegovu legendarnu komediju “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja”. Režiju potpisuje jedan od najpoznatijih filmskih i kazališnih redatelja, Vinko Brešan, čije su komedije redovite obarale rekorde gledanosti u Hrvatskoj.

U ovom najpoznatijem primjeru “teatra u teatru” domaće literature prokazuje se sav apsurd jednog društvenog poretka i uopće vlasti kao takve. Pa je tako politika odavno ušla u sve sfere ljudskog života. No, ovdje se ne radio o jednodimenzionalnom političkom teatru nego o nečem mnogo širem.

Prema riječima samog autora: “Još u vrijeme kad je komad krenuo, u svim intervjuima odbijao sam prihvatiti kvalifikaciju da se radi o “političkom teatru”, jer kod mene politika nije stajalište nego objekt promatranja, i to u onolikoj mjeri ukoliko je ona dio života. Riječ je, naime, o vječnim temama književnosti: lupeštini, primitivizmu i pokvarenjaštvu, s jedne, i uzaludnoj ljudskoj težnji za idealom pravde, koja u sukobu s tim silama zla doživljava poraz, s druge strane. Politika je, dakle, neizbježna, jer, napokon, ne može se ući u more i pri se ne smočiti, ali ona ovdje ostaje samo pano na kome se ispisuju vječna ljudska pitanja.”

Specifičnost ovog projekta jest upravo propitivanje njegove snage u novim socio-političkim okolnostima.

 

Redatelj: Vinko Brešan
Dramaturginja: Željka Udovičić Pleština
Scenograf: Dragutin Broz
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autor glazbe: Mate Matišić
Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Mondecar
Asistentica redatelja: Matea Šarić
Jezična savjetnica: Ana Maras Harmander

Oblikovatelji vizualnih komunikacija: Decker+Kutić
Fotografkinja: Maja Kljajić

 

Premijera: 3. lipnja 2014.

 

Igraju:

Goran Navojec

Borko Perić

Mia Anočić – Valentić

Ana Maras Harmander

Vedran Mlikota

Filip Detelić

Hrvoje Kečkeš

Željko Königsknecht

Anita Matić Delić

Luka Petrušić

Matija Šakoronja

Maja Posavec

Privatno: Ivan Đuričić

Predstava trenutno nije u rasporedu.