POSLJEDNJI ČEHOV U HRVATSKOJ

Trajanje: 115 minuta s pauzom

 

AKADEMIJA DRAMSKE UMJETNOSTI & SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH

“Posljednji Čehov u Hrvatskoj”
Humor-esque
prema pripovjetkama Antona Pavloviča Čehova

Urnebesno duhovita predstava u izvedbi studenata Akademije dramske umjetnosti u klasi nagrađivane redateljice Dore Ruždjak Podolski i umj. asist. Marina Klišmanića.

Što je zajedničko najneuspješnijem neženji, lokalnom moćniku i glumcu na izdisaju? Pa zapravo, ne mnogo toga – osim što se, uz plejadu drugih osebujnih lica u ovom komadu, voze u ludoj vožnji na karnevalskom vrtuljku. Adaptaciju humoreski Antona Pavloviča Čehova u Satiričkom kazalištu Kerempuh izvodi klasa nagrađivane kazališne redateljice Dore Ruždjak Podolski. Glumačku igru kroz cijelu predstavu prate i plavokosi bas i  bubanj dugajlija. Scene tako dosežu svoj urnebesno duhoviti potencijal.

Čehov i studenti glume majstori su humora i pronalaze ga u svakodnevnim, jednostavnim situacijama. A njihovi problemi i naši su problemi. Interakcija među licima ubrzo će doći do ekstrema.

Na trenutke postaje zastrašujućim koliko je lako povući paralelu između društva koje Čehov kritizira i onoga u kojem danas živimo. Ova predstava ne štedi nikoga. Mladi autorski tim razotkrit će pikantne društvene probleme i bizarnosti ljudske psihe, ismijavajući se s kazališnim svijetom u koji se spremaju kročiti i vlastitom pozicijom u njemu.

 

Medicina mi je žena, a književnost ljubavnica! – navodno je tvrdio sam Čehov. Autor tako svoje umjetničko stvaralaštvo dovodi u vezu s onim lascivnim, prevratničkim, subverzivnim.

Diplomska klasa Dore Ruždjak Podolski usredotočuje se širokom potezima na te ekscesne elemente, živa vrela Čehovljevih humoreski transponirajući prozu u scenski jezik i naslanjajući se pri tom u najboljoj mogućoj mjeri na improvizaciju i slobodni stvaralački impuls u glumačkoj igri. Ono ljudsko secira se s lakoćom, kroz humoristične interakcije, bez upadanja u u zamku dociranja. U takvoj se igri dotiču svi slojevi društva kao i prateće posljedice neukrotivosti ljudske psihe.

Izvođači, uz glazbenu pratnju koja oblikuje ritam i poentira komentarima, potenciraju nužnost razigranosti i slobode u stvaranju, baš kao da se vode onom dobrom starom – Igraj svakog Čehova kao da ti je posljednji! Tematski raznolike i trajno na rubu autoreferencijalnosti Čehovljeve humorske u ovakvoj glumačkoj rekonstrukciji dobivaju posve novi život. Premda izmještene u jedan gotovo karnevalski svijet u kojem se isprepliću sudbine umirućih glumaca, korumpiranih sudaca i uvrnutih liječničkih amatera one iznova potvrđuju vlastitu aktualnost u današnjem kontekstu.

Filip Rutić

 

Anton Pavlovič Čehov:
Posljednji Čehov u Hrvatskoj
Humor-esque
prema pripovjetkama Antona Pavloviča Čehova


Prijevod:
Maja Mulić, Krunoslav Pranjić, Božidar Škritek, Branko Maksimović

Izvode studenti 2. godine diplomskog studija glume u klasi doc. art. Dore Ruždjak Podolski i umj.asist. Marina Klišmanića:

Luka Knez
Toni Kukuljica
Ružica Maurus
Lena Medar
Nikolina Prkačin
Jakov Zovko

SURADNICI:

Asistenti režije:
Tea Čorluka, 1. godina diplomskog studija Kazališne režije i radiofonije
Patrik Sečen, 1. godina diplomskog studija Kazališne režije i radiofonije

Dramaturgija:
Vid Lež, 3. godina preddiplomskog studija Dramaturgije
Filip Rutić, 3. godina preddiplomskog studija Dramaturgije

Produkcija:
Lucija Perić, 2. godina preddiplomskog studija Produkcije
Mentor/ica: doc. art. Romana Brajša

Oblikovanje svjetla:
Igor Markić-Nikolac, 3. godina preddiplomskog studija Produkcije

Kostimografija:
Sara Bardić, 2. godina diplomskog studija Kostimografije (TTF)
Teodora Cerovac, 2. godina diplomskog studija Kostimografije
Mentor/ica: doc. dr. art. Ivana Bakal (TTF)

Fotografije:
Sanja Merćep, 1. godina diplomskog studija

Dizajn plakata:
Marija Čop, 3. godina preddiplomskog studija (Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu)
Mila Skalić Acuna, 3. godina preddiplomskog studija (Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu)

Predstava trenutno nije u rasporedu.