PLJUSKA

Trajanje: 70 minuta

 

Ovaj je tekst prije svega urnebesna komedija koja pruža glumački poligon za ostvarenje sočnih i kreativno neodoljivih uloga. Ove će se sezone izvesti u svojem osuvremenjenom ruhu, u adaptaciji Nenada Stazića i Željka Königsknechta, koji su snažna mjesta ovog djela otvorili prema što boljoj komunikaciji s našim vremenom i prostorom u kojem će se izvesti. Kao loptica koja nabuja u smrtonosnu lavinu ili zamah leptirovih krila koji uzrokuje tsunami, ova priča pokazuje i dokazuje u kakvim se dimenzijama i s kakvim posljedicama može razmahati jedan banalni pravopisni nesporazum. Kako su jezik i govor u samim temeljima svake države te su neposredni odraz njezine snage i moći, nije nikakvo čudo da s pravopisa u kratkom roku, stižemo do samog političkog vrha u kojem se ismijavaju apsurdi i žilavosti zastarjelog državničkog aparata.

Željko Königsknecht, nakon dugih 40 godina rada u matičnom kazalištu, u koje je došao na poziv osnivača i jednog od naših najvećih komediografa Fadila Hadžića, nakon svih odigranih uloga u tome istome “Jazavcu˝, odnosno, ˝Kerempuhu˝, odlučuje se napraviti remake legendarne predstave “Pljuska” za koju kaže da mu je ostala u sjećanju kao jedna od najdražih u karijeri.

Ova predstava ima za cilj, kao i svaka komedija, zabaviti i nasmijati publiku, ali je ujedno i nostalgično podsjetiti na staru predstavu, na “stari” autorski tim kojeg su činili: Vinko Brešan, Velimir Domitrović, Đurđa Janeš, Blaženka Kovač, Zvonimir Presečki i Zvonko Benić. I, naravno, nikada zaboravljene, pokojne, kolege: Kikija Kapora, Zvonimira Torjanca i Vlatka Dulića – Lalu.

Svima njima, posvećujemo ovu nostalgičnu komediju.

 

Premijera:  7. travnja 2024.

Autor teksta: Nenad Stazić
Redatelj i autor adaptacije: Željko Königsknecht
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Kostimografkinja: Vedrana Rapić
Autor glazbe: Matija Antolić
Oblikovateljica svjetla: Dubravka Kurobasa
Asistent redatelja: Darko Stazić
Autor video materijala: Mak Vejzović
Autor animacija: Nikola Čikos
Autori tonskih efekata: Damir Ključarić i Deni Ključarić

Inspicijentica: Mirela Tihava

Igraju:

Prvi referent – Željko Königsknecht

Drugi referent – Luka Petrušić

Šef – Damir Poljičak

Ministar – Dražen Čuček

Potpredsjednica – Elizabeta Kukić

28.08.2024. (Srijeda) 20:30

26.09.2024. (Četvrtak) 20:00

04.10.2024. (Petak) 20:00

16.10.2024. (Srijeda) 20:00

18.10.2024. (Petak) 20:00

24.10.2024. (Četvrtak) 20:00

26.11.2024. (Utorak) 20:00