MIROVNI PREGOVORI (Negotiating Peace) / QENDRA MULTIMEDIA, PRIŠTINA

Trajanje: 100 minuta

 

QENDRA MULTIMEDIA (Kosovo) / TEATRO DELLA PERGOLA (Italija) / EURO-SCENE LEIPZIG (Njemačka) / PRAGUE CITY THEATERS (Čehoslovačka) / R.A.A.A.M (Estonia) / MITTELFEST (Italija) / KONTAKT (Bosna i Hercegovina) / BLACK BOX TEATER (Norveška) / MY BALKANS (USA / Srbija)

Jetoh Neziraj:
NEGOTIATING PEACE


Izvodi se na engleskom uz titlove na hrvatskom jeziku.

Pregovarati o miru je kompliciran diplomatski izazov koji nužno slijedi nakon vojnih sukoba. U nekim slučajevima, mirovni sporazumi se uspješno uspostave, dok u drugima do mira se zapravo nikada i ne dođe, ili mir ostaje samo pusta riječ na papiru. Zbog višestrukih ratova i sukoba prinuđeni smo da postavljamo teška pitanja i da ostavimo nesporazume sa strane, nesporazume koje onemogućavaju mir.

Kada sagledamo povijest mirovnih pregovora, kao što su Daytonski sporazum i mirovni sporazumi u Sjevernoj Irskoj i po Bliskom Istoku, ili još uvijek neriješeni pregovori između Kosova i Srbije i iščekivani kraj rata između Rusije i Ukrajine, kosovska kulturna organizacija Qendra Multimedia je okupila paneuropski ansambl pod imenom – Negotiating Peace, odnosno Mirovni pregovori. Ova nova produkcija je sastavljena od umjetnika i kazališnih grupa iz Ukrajine, Kosova, Srbije, Bosne i Hercegovine, Italije, Češke, Albanije, Sjeverne Makedonije, Norveške, Poljske i Estonije.

Inspirirano memoarima vrsnog diplomata i pregovarača Richarda Holbrookea To End a War (Završiti rat) i najpoznatijim romanom albanskog književnika Ismaila Kadarea Gjenerali i ushtrisë së vdekur (General mrtve vojske), kazališni komad MIROVNI PREGOVORI nas suočava s naporima kojima su zauzeta društva u sukobu da bi (iznova) uspostavili mir, i normalnost.

Qendra Multimedia iz Prištine smatraju jednom od najzanimljivijih kazališnih grupa u jugoistočnoj Europi, s komadima koji izazivaju publiku i zahtijevaju kontroverzne razgovore.

 

Pouku koju nam nude, i žanr kojim su se odlučili pokazati, su neočekivani: kazališni komad kosovskog dramskog pisca Jetona Neziraja, Mirovni pregovori pokazuje kako mirovna diplomacija lako postane farsa, mada potrebna farsa. Dramatizirajući mirovne pregovore između fikcionalnih zemalja u ratu, Banovije i Unmikistana, predstava je mahnita komedija u kojoj se umišljeni generali mogu prisiliti da sjednu za pregovaračkim stolom jedinu uz obećanje Hollywoodskih filmova koji slave njihove pobjede. Protivne stranke se opijane usred pregovaranja o demilitariziranim zonama, pomiješaju i izgube nacrte prijedloga primirja i potpisuju se na krivim krajevima dokumenata. Karte graničnih sporova su riješeni škarama, sve dok svete zemlje ne  budu posuti konfetijem.” The Guardian / Philip Oltermann

Autorski tim

Autor: Jeton Neziraj 
Redateljica: Blerta Neziraj
Autor glazbe: Ardo Ran Varres
Scenograf: Agata Skwarczyńska
Kostimograf: Blagoj Micevski
Koreograf: Gjergj Prevazi
Dramaturginja: Mina Milošević
Videosnimke: Besim Ugzmajli
Dizajner svjetla: Yann Perregaux, Agata Skwarczyńska
Asistentica režije: Sovran Nrecaj 

Prijevoditeljica: Suzana Vuljevic 

 

Igraju: 

Shkumbin Istrefi, Ema Andrea, Harald Thompson Rosentrøm, Ejla Bavcic, Martin Kõiv, Melihate Qena, Orest Pastukh 

 

07.06.2024. (Petak) 20:00