LAPONIJA

Trajanje: 75 minuta

 

Hrvatsko narodno kazalište u Splitu (Split)

Cristina Clemente i Marc Angelet:
LAPONIJA

Suvremeni tekst Cristine Clemente i Marca Angeleta lucidna je komedija o jednoj blagdanskoj večeri koja kreće u potpuno pogrešnom smjeru, a pripada onome što često nazivamo dobro skrojenim komadima. Adaptacija Nenni Delmestre dodatno ga približava hrvatskoj publici jer katalonski bračni par, koji odlazi u Finsku na božićne blagdane, pretvara u dalmatinski.

Robi i Monika zajedno sa svojim sinom odlaze u Laponiju k Monikinoj sestri Neli, također rođenoj Splićanki, koja ondje živi sa svojim mužem Olavijem i malenom kćerkom. No, dok Monika i Robi očekuju blagdane u punom sjaju i planiraju susret njihovog sina s „pravim“ Djedom Božićnjakom, Nela, koja se sada naizgled potpuno aklimatizirala na nordijski način života, odbija sudjelovati u tim „lažima“ jer ona i Olavi svoju djevojčicu odgajaju u „istini“. A kad Nelina i Olavijeva četverogodišnja kći obznani svom bratiću da Djed Božićnjak uopće ne postoji, nego da mu darove pod bor stavljaju mama i tata, nastaje pravi mali obiteljski skandal koji prije svega otvara pitanje iskrenosti i njenih granica.

U sukobu mentaliteta i karaktera isplivaju prešućena suparništva i različita zamjeranja iz prošlosti. Večer božićne čarolije pretvara se u večer razrješavanja obiteljskih odnosa i izgovaranja nekih nikad izgovorenih istina, u odnosu na koje priča o Djedu Božićnjaku postaje tek mala, nevina laž.

 

 

Prijevod i dramaturška adaptacija: Nenni Delmestre
Redateljica: Nenni Delmestre
Scenografija, kostimografija, glazba: Lina Vengoechea
Oblikovanje svjetla: Miroslav Mamić
Oblikovanje zvuka: Marko Mandić
Inspicijent: Frane Smoljo

 

Igraju:
Monika – Monika Vuco Carev
Robi – Siniša Novković
Olavi – Nikša Arčanin
Nela – Zorana Kačić Čatipović

„Odlična komedija ‘Laponija’ (…) tematski vezana uz blagdane (….) prikladna je za izvedbu u zimskim mjesecima, ali ovdje nipošto nije riječ o ‘prigodničarskom’ programu. Džemperi sa sobovima i okićena jelka samo su zgodan začin djelu koje će poput snježne vijavice protresti odnose u jednoj obitelji i izvući na površinu prešućenu, neraščišćenu prošlost, nesuglasice o kojima se dogovorno šutjelo i tobože toleriralo.“

 

Jasmina Parić, Slobodna Dalmacija

Predstava trenutno nije u rasporedu.