KUS PETLIĆ / Narodno kazalište Subotica

Trajanje: 120 minuta


Narodno pozorište / Narodno kazalište / Népszínhaz Subotica

Aleksandar Popović:
KUS PETLIĆ

Radnja ovog komada odigrava se u burnim vremenima oko II svjetskog rata, a fokus je na „malim“ ljudima koji se pokušavaju snaći i živjeti pristojno koliko okolnosti to dopuštaju. Iako su „obojeni ratom“ i žive posljedice tog rata, u svojoj suštini, kad se skloni taj politički sloj i kad se dođe do intime, pred nama su karakteri koji djeluju potpuno suvremeno, a njihovi odnosi prepoznatljivi su i istiniti i nama danas, 70-ak godina kasnije.

To na prvu može djelovati poražavajuće, kao da se nismo previše odmakli i napredovali u svojoj svjesti, no opet, ne treba stvari gledati tako „crno“. Neki od tih odnosa su lijepi, topli i preživjeli su 70 godina jer su vezani za suštinu našeg bića, za našu potrebu za ljubavlju i bliskošću.

Upravo to je bila naša smernica kada smo krenuli s dramatizacijom ovog komada baveći se transponiranjem problema koji ova drama tretira na emotivnom nivou. Nismo se  željeli  baviti toliko„partizanima i četnicima“, koliko intimnim odnosima i životima tih marginalaca koji pokušavaju pronaći svoje mjesto u svjetu u kojem žive.

Za njih je život nešto što se „događa”, nešto za što se oni mnogo ne pitaju. Sve su to ljudi koje i danas susrećemo na ulici prolazeći pored straćare koje još nije stigao srušiti neki investitor, kako bi na tom mjestu “posadio” novu zgradu, u koju ćemo useliti mi, koji mislimo da smo nešto bolji, da se više pitamo i da imamo nekog izbora.

(Milan Nešković, Maja Todorović)

Predstava je višestruko nagrađivana: na 66. Sterijinom pozorištu osvojila je čak osam nagrada, a na 71. festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine 2022. šest nagrada.

 

Igraju:

MILJA BUŠATLIJA – Minja Peković
SELENA SEJA BATRIĆEVA – Sanja Moravčić
ĐAKON AVAKUM – Igor Greksa
PILE KOPILE PILETIĆEVO – Dimitrije Dinić
KOMNEN BARJAKTAR – Srđan Sekulić
JOHAN ŠUSTER – Miloš Lazić

 

Autorski tim:

Redatelj: Milan Nešković
Izbor glazbe: Milan Nešković
Dramaturg: Maja Todorović
Scenograf: Marija Kalabić
Koregoraf: Igor Greksa
Kostimograf: Biljana Grgur
Asistent kostimografa: Marko Marosiuk

Predstava trenutno nije u rasporedu.