KUKCI…ZAUSTAVLJENA PRIČA / HNK Split

Trajanje: 135 minuta (bez pauze)

Hrvatsko narodno kazalište Split

Karel i Josef Čapek:
Kukci… zaustavljena priča

Prvo splitsko uprizorenje i danas aktualne satire braće Čapek “Iz života kukaca”, točno 100 godina nakon prvog objavljivanja u Češkoj, dogodilo se u tužnim okolnostima. Redatelj predstave Saša Anočić zauvijek nas je napustio tri tjedna prije premijere. Ekipi “Kukaca” Saša je u naslijeđe, osim gotovih režijskih rješenja za najveći dio predstave, ostavio i energiju zajedništva koja je presudila u odluci da predstavu izvedu do kraja. Ansambl predstavu, sada nazvanu “Kukci… zaustavljena priča”, izvodi kao dug preminulom Saši i posvetu zajedničkom radu s njim.

U drami Iz života kukaca pratimo priču čovjeka koji bježi od ljudi i zalazi duboko na teritorij kukaca – među leptire, balegare, cvrčke i mrave. U tom personificiranom svijetu kukci se ponašaju na čovjeku svojstven način. Dokoni leptiri opsjednuti su svojim ljubavnim dramama, materijalistički nastrojeni balegari sebično su orijentirani na stjecanje dobara, a diktatori mravi militaristički zaposjedaju teritorij i vlast. Koristeći satiru i društveno angažiranu poruku, prije svega antiratnu, braća Čapek obračunavaju se s kolektivnim obrascima nasilja, isključivosti i egzistencijalne dezorijentiranosti koji su aktualni i danas koliko i prije sto godina, kad je ova drama nastala.

Vodeći nas kroz izmaštani svijet kukaca, koji se po funkcioniranju u svom društvenom uređenju ne razlikuju previše od nas samih, ova nas drama britkim, ali i toplim češkim humorom i ekspresionističkim metaforama podsjeća na sve važne točke u životnom ciklusu – od rođenja, preko spolnog i interesnog udruživanja, borbe za egzistenciju i opstanak do smrti kao epiloga koji nam je svima zajednički. Ispreplitanjem humora s britkom filozofijom opstanka, ova predstava preispituje vječne teme oko kojih se vrti naša egzistencija – bez obzira na to jesmo li ljudi, leptiri, balegari ili mravi u svim našim mravinjacima koje priroda mora istrpjeti.

 

Igraju (abecednim redom):

Nikša Arčanin, Vicko Bilandžić, Maro Drobnić, Pere Eranović, Mijo Jurišić, Zorana Kačić Čatipović, Andrea Mladinić, Marjan Nejašmić Banić, Stipe Radoja, Katarina Romac, Ana Marija Veselčić, Monika Vuco Carev


Autorski tim:

Redatelj: Saša Anočić
Asistent redatelja: Branimir Rakić
Dramaturg: Jasen Boko
Kostimografkinja: Barbara Bourek
Scenografkinja: Vesna Režić
Skladatelj: Matija Antolić
Koreografkinja: Anja Ostojić
Oblikovatelj svjetla: Srđan Barbarić
Oblikovatelj zvuka: Marko Mandić
Asistentica kostimografkinje: Maja Peruzović
Asistenitca scenografkinje i autorica videoprojekcija: Nikolina Kuzmić

 

Predstava trenutno nije u rasporedu.