KOLEBANJE SMRTI

˝Kolebanje smrti˝ roman je koji nudi izrazito aktualnu problematiku i točno pogađa bolne teme u kojima smo zakopani te ga je danas, više nego ikada, potrebno imati na repertoaru. Ovaj Saramagov roman ima sve ono što bi jedan predložak za buduću predstavu trebao imati – sjajnu priču, uzbudljive obrate, snažne likove i nadasve briljantan humor koji, od običnog ruganja, preko satiričnog označavanja pa preko ironičnih ismijavanja i sarkastičnih poanti, govori o jednoj državi, njenom mehanizmu, njenom religijskom i ekonomskom sustavu i sveobuhvatnom rasulu koje nastupi kada se iz svakodnevnog života izuzme nešto tako jednostavno i podrazumijevajuće – svakodnevna smrt.

Roman je izgrađen na jednoj genijalno-duhovitoj pretpostavci, postaju tako idealan lakmus za čitanje svih devijacija našeg vremena i temelj za građenje predstave koja bi trebala biti jako angažirana, a koja, prateći Saramagovu duhovnu eleganciju, ne bi smjela skliznuti u dnevnopolitičkе banalnosti. Jednostavna kontradiktornost – da svijet koji živi od slavljenja života postaje nemoguć i neisplativ bez eksploatacije smrti, postaje komički zamah ove priče.

Što se samog načina rada tiče, Kokan Mladenović je u svojem prvom susretu s ansamblom istaknuo kako očekuje da se do početka proba izabere građa iz ovog, ali i nekih drugih Saramagovih djela, da se predloži kostur buduće predstave (jer se kosturi idealno slažu uz temu smrti), da rad na predstavi bude zanimljiv, inspirativan i uzbudljiv. Godinama unazad, radio je romane kao što su ˝Majstor i Margarita˝, ˝Don Quijote˝, ˝Tri mušketira˝, ˝Na Drini ćuprija˝, ˝Paklena naranča˝ i još brojne ostale te je razvio sistem koji ga ispunjava, a podrazumijeva potpuno poznavanje romaneskne građe koja je povod za predstavu te dramatizacije svih potentnih mjesta, zanimljivih likova i situacija iz literarnog predloška.

 

Premijera: 08. ožujka 2024.

Prevoditelj: Dean Trdak
Redatelj: Kokan Mladenović
Dramaturginja: Dora Delbianco
Autori adaptacije: Dora Delbianco i Kokan Mladenović
Scenografkinja: Irena Kraljić
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Scenski pokret: Pravdan Devlahović
Autorica glazbe: Irena Popović Dragović
Oblikovatelj svjetla: Martin Šatović

Igraju:

Josipa Anković

Borko Perić

Mia Begović

Ines Bojanić

Tarik Filipović

Hrvoje Kečkeš

Ana Maras Harmander

Vilim Matula

Karlo Mlinar

Mirela Videk Hranjec

Filip Detelić

Predstava trenutno nije u rasporedu.