KNJIGA O MILUTINU (Zvezdara Teatar, Beograd)

Gostovanje Zvezdara Teatra iz Beograda

Ulaz na predstavu je slobodan. Ulaznice je moguće podići na blagajni kazališta Kerempuh. 

Danko Popović:
KNJIGA O MILUTINU
Redatelj: Egon Savin

Mnogo godina posle 1914. i početka Prvog svetskog rata Milutin se u mislima vraća na dan kada su zvona zvonila sa svih strana i pozivala ljude u rat. On, protagonist i pripovedač priseća se bolnih trenutaka koji su obeležili njegov, ali i živote mnogih drugih. On pokušava da nađe odgovore na pitanja koja su mučila srpskog seljaka i domaćina. Ovaj neobrazovan ali mudar i pravedan seljak kojem je najvažnije u životu brinuti o majci, ženi, imanju; othraniti volove, napuniti ambar i sačuvati obraz. Jednostavnim i emotivnim rečenicama Milutin donosi strašne slike rata, meri događaje svojim merilima i ukazuje ne samo na besmislenost rata u kojem je pobeda ostvarena desetkovanjem vojske i naroda, žrtvovanjem omladine već i o lakovernosti naroda koji povedeni idejom velike države južnih Slovena, ostavljaju svoje voljene boreći se i ginući za „više” ciljeve koje ni sami sebi ne mogu objasniti.

Njegov glas je glas razuma – on se oštro suprotstavlja „heroizmu” koji je plaćen hiljadama života i slavi stečenoj nestankom polovine stanovništva Srbije.

„Knjiga o Milutinu” je antiratna predstava!

Egon Savin

Autor: Danko Popović
Redatelj i autor adaptacije teksta: Egon Savin
Scenografkinja i kostimografkinja: Vesna Popović
Kompozitor: Bora Dugić
Producent: Dragiša Ćurguz
Sufleri: Dragana Anđelković i Goran Mladenović
Dizajneri svetla: Radovan Samolov i Nemanja Calić
Dizajneri tona: Nikola Jovović i Stefan Anđelić

 

Igraju:

Milutin – Nenad Jezdić

NAGRADE

  • Zlatna kolajna za najbolju monodramu, 47. Festival monodrame i pantomime, Zemun, 2022.
  • Najbolja predstava u celini, 5. Festival malih pozorišnih formi, Zaječar, 2022.
  • Nagrada publike, 5. Festival malih pozorišnih formi, Zaječar, 2022.

“Našavši jedan sumorni, ali potresni ton kazivanja, koje je pri tome imalo kategoričnu uverljivost, Nenad Jezdić, uz povremene kraće kretnje po pozornici, uspeo je da izbegne svaku monotoniju i potpuno zaokupi gledalačku pažnju. Njegovo kazivanje bilo je veoma sugestivno, jer je decentno izražavao antiratni stav, koji dominira u Popovićevom tekstu, saopštavajući ga uvek razgovetno i bez oklevanja. Obučen u staro vojničko odelo, koje je davalo njegovoj pojavi na sceni posebno obeležje borca pripravnog da se, ako ustreba, ponovo borbeno aktivira, Jezdić je oživljavao sećanja na događaje iz minula dva svetska rata.”

Raško Jovanović, Pečat

(Tekst dostupan na linku)

Predstava trenutno nije u rasporedu.