IBI THE GREAT / Narodno pozorište Sombor

Trajanje: 105 minuta


NARODNO POZORIŠTE SOMBOR

IBI THE GREAT
Autorska predstava Andrása Urbána po drami Alfreda Jarryja „Kralj Ubu“

Tekst “Kralj Ubu”, koji se smatra pretečom nadrealizma i dadaizma, nastao je iz dječje igre, iz lakrdije tokom autorove srednje škole. Shodno duhu vremena i godinama autora, tekst je nezaokružena cjelina, lakrdija sa pantomimskim dijelovima, sa vulgarnošću, grubim jezikom i još grubljim humorom, nepredvidljiv, sa nemogućim preokretima.

Vrijeme je to razvoja nihilističkog pogleda na čovjeka i civilizaciju, demistifikacije društvenog morala, otkrivanja skrivene, mračne ljudske strane, ali prije svega pobune protiv autoriteta građanskog društva, što “Kralj Ubu” sve savršeno objedinjuje.

Andraš Urban i dramaturginja Vedrana Božinović, prateći Jarryjevu radnju, tekst proširuju duhovitim komentarima, bilo da su to komentari samih likova, ili glumaca koji ih tumače. Tiču se isključivo kazališta i mjesta određenog glumca u njemu, u predstavi, u tekstu koji govori. Bezbroj je tu referenci koje se smenjuju brzinom crtanog filma, bezbroj preduhovitih rješenja, glumačkih iskoraka iz likova koji djeluju kao improvizacija, a zapravo to nisu.

Ulogu Kralja Ubua igra fantastični Nemanja Bakić, s ogromnom energijom, sa dubokom vjerom u sve što izgovara, s autentičnim ludističkim temperamentom, on je taj tako odvratni uzurpator prijestolja, a beskrajno simpatični komičar.
U estetici ružnog kojim je prožet svaki segment predstave, Danica Grubački kao majka Ubu pravo je vizualno osvježenje, dragocjena boja kao antipod svemu ostalom. Jer tu se jede iz wc školjki, hoda se u umrljanim gaćama i majicama, pretura po kostima, odrubljuju se glave…

Sve ostale likove tumači troje glumaca Biljana Keskenović, Srđan Aleksić i Nikola Knežević, dok Strahinja Rašić gotovo svo vrijeme svira harmoniku. Logično, jer Ubu voli da zapleše kolo kad je sretan, a sretan je čim odrubi koju glavu i dokopa se bogatstva vlasnika glave.

Radnju znate: nakon što je u vlastitoj državi opljačkao sve što je mogao, nakon što je poklao i povješao sve što mu je smetalo, Ubu objavljuje rat ruskom caru u nadi da se dokopa nekog dodatnog bogatstva. Okružen isključivo kukavicama i ulizicama, mada jednako pokvarenim kao on, na samom početku rata doživljava debakl. Bježeći sa najužom svitom, svako sa koferčićem u ruci, ulaze u velikog rozog flaminga i nestaju put toplih mora i krajeva.

Može vas ovo podsjećati na štogod hoćete, ali sve se događa u Poljskoj i sa nama nema nikakve veze! Tako da ćete se tokom ovih dva sata predstave slatko smijati Poljacima, iako svjesni koliko je taj njihov vladar jedna opasna budala okružena probisvjetima.

Aleksandra Glovacki (Nova.rs)

Autorski tim:

Redatelj i scenograf: Andraš Urban
Dramaturg: Vedrana Božinović
Kostimografkinja: Biljana Grgur
Autorica glazbe: Irena Popović Dragović
Savjetnik za scenski govor: Bogomir Đorđević

 

Igraju: 

Otac Ibi – Nemanja Bakić
Majka Ibi, narod, jedan seljak, pacov 2 – Danica Grubački
Bordir, narod, svi finansijeri, jedan seljak, prevodilac – Nikola Knežević
Zaverenik 2, Kralj Venceslav, narod, svih pet plemića, jedan seljak, ruski Car, medved – Srđan Aleksić
Zaverenik 3, kraljica Rosamunda, narod, sve sudije, jedan seljak, pacov 1, Pil (major Ibijeve vojske) – Biljana Keskenović
Muzičar – Strahinja Rašić (harmonika)

Predstava trenutno nije u rasporedu.