HRVATSKI PUT KA SREĆI

Trajanje: 70 minuta


Hrvatski put ka sreći
, autorski projekt redatelja Bobe Jelčića, nesvakidašnja je predstava o emotivnom i svima nama prepoznatljivom vremeplovu kroz veći period hrvatske povijesti. Potraga za srećom kao okosnica predstave započinje početkom prošloga stoljeća, od Austro-Ugarske Monarhije, a završava stvaranjem neovisne Hrvatske. Spomenuta se potraga odvija kroz jednostavnu priču o djevojčici koja odrasta na ovim prostorima, neizbježno okrznuta društvenim okolnostima, baš kao i generacije koje joj prethode, ali i one koje je nasljeđuju.

U kolopletu vremenski gusto zbijenih osobnih i povijesnih događaja unutar života više generacija postavlja se pitanje što je uopće sreća i je li sloboda Hrvatske isto što i sreća. Intimne i ideološke dimenzije pojedinca isprepletene su i neodvojive kada ih promatramo u širem društvenom kontekstu, ali i u svjetlu dvojbi i previranja sudionika hrvatske povijesti.

Ova minijaturna saga ispričana je nekonvencionalnim kazališnim jezikom s mnogo ekspresije, emocionalnog naboja, kretnji i govora tijela, a s minimalno teksta, no uz maksimalno kreativno kolektivno (ko)autorstvo glumaca, što jest glavna karakteristika poetike Bobe Jelčića, koja u Hrvatskom putu ka sreći doživljava i svojevrsnu neočekivanu estetsku nadogradnju.

Ovakav eksperiment stoga i u svojoj formi traga za novim licem satire ili, pak, za novim načinima čitanja satire. A satira se već naslućuje i izražava ironičnim naslovom predstave. Jednako tako, satira izvire iz naših života i naše kolektivne povijesti nagrižene patnjom i tragedijama usprkos kojima se neprestano tragalo i traga za srećom. Možemo li se danas uopće zapitkivati o sreći? Je li pitanje o sreći u Hrvatskoj optimistično ili krajnje pesimistično? Objedinjuje li potonje pitanje, već samo po sebi, tragediju i satiru?

 

Dina Vukelić

 

Praizvedba: 26. studenog 2020.

 

Autorski projekt Bobe Jelčića

Redatelj: Bobo Jelčić

Dramaturginja: Dina Vukelić

Kostimografkinje: Zdravka Ivandija Kirigin i Ana Paulić

Scenografkinja: Zdravka Ivandija Kirigin

Asistentica scenografkinje: Ana Paulić 

Inspicijentica: Ena Subotić

Igraju:

Marko Makovičić

Ana Maras Harmander

Jerko Marčić

Karlo Mlinar

Ozren Opačić

Nikša Butijer

Predstava trenutno nije u rasporedu.