DARIAN, HRVATSKI KRALJ SAMOPOMOĆI

Trajanje: 75 minuta

 

Predstava Darian, hrvatski kralj samopomoći u režiji Krešimira Dolenčića distopijska je satira smještena u blisku budućnost. Nesretnom narodu u spas dolazi superjunak novonormalnog doba, čist, neokaljan i vanjskim svijetom neokrznut Darian. Spomenuti nesretnici, marginalci, autsajderi, influenceri, zvijezde koje (ne) opstaju, ovisnici o psihofarmaticima, opijatima, tehnologiji i društvenim mrežama, a ponajviše o sreći oslanjaju se na novog vođu, čudotvorca i spasitelja koji im jedini može pomoći na putu prema samoostvarenju.

No, zašto je Darian spasitelj? I kako on spašava narod? Koliko je potrebno ljudima da se transformiraju? Jesmo li svi mi taj Nesretan narod? I je li Darian jedan od nas, a nijedan, kako kažu preobraćenici u predstavi?

Darian prolazi kroz postaje društva načetog pandemijama, nesrećama, izolacijom i samoćom neiskvaren poput kakvog modernog Candidea i pritom uči o stvarnoj stvarnosti. Iako pomaknuta jedno desetljeće unaprijed, ova je satira povezana s današnjim trenutkom u kojemu stvarnost, uslijed pandemijske situacije i socijalne distance, nalikuje na kakav SF film. Tehnologija i virtualni svjetovi preuzimaju živote, a pojedinca preuzima želja da se pod svaku cijenu spasi i pronađe instant-recept za sreću. U potrazi za srećom nalaze se osebujni i rastrzani predstavnici novog društva na rubu sloma koji žude za kontaktom, ljudskošću, smislom i ponajprije smislenim vodstvom, guruom i izbaviteljem.

Pratimo Darianove susrete, spoznaje, čuda, spasenja, preobraćenja i njegov gotovo magičan utjecaj na sudbine Nesretnoga naroda, jednog pogubljenog kolektiva naše (ne)sretnije budućnosti. U Darianovu nevinom i neokaljanom pogledu na novonormalni (ili nenormalni) svijet otkrivaju se začudnost i apsurd postojanja. Jedan drugačiji čovjek, heroj po neiskvarenosti, ultimativni influencer svojih pratitelja nosi titulu hrvatskog kralja samopomoći, a da zapravo, pomažući drugima, tek treba pronaći sebe negdje na postajama stvarnog svijeta.

Dina Vukelić

 

Praizvedba: 10. listopada 2021.

Dina Vukelić

DARIAN, HRVATSKI KRALJ SAMOPOMOĆI

Autorski tim

Redatelj: Krešimir Dolenčić
Dramaturginja: Dina Vukelić
Scenografkinja i kostimografkinja: Valentina Crnković
Skladatelj: Ivan Josip Skender
Suradnica za scenski pokret: Matea Bilosnić
Oblikovateljica svjetla: Željka Fabijanić Šaravanja
Asistentica režije: Kristina Grubiša
Asistent scenografkinje: Kristijan Popović
Asistentica kostimografkinje: Martina Ptičar

Inspicijentica: Ena Subotić

 

Igraju:

Darian – Borko Perić

Stari – Filip Detelić

Eva – Ana Maras Harmander

Vodič – Josipa Anković

Bivši muž Marijane Lalić – Josip Brakus

Filozof – Matija Šakoronja

Nesretan narod – Josipa Anković, Ana Maras Harmander, Eugen Stjepan Višić, Rea Kamenski-Bačun, Josip Brakus, Fabijan Komljenović, Igor Jurinić, Matija Šakoronja, Danijela Evđenić

Predstava trenutno nije u rasporedu.