GRUNTOVČANI

Trajanje: 160 minuta s pauzom

 

GRUNTOVČANI

Popularna i omiljena dramska serija “Gruntovčani” autora Mladena Kerstnera u režiji Kreše Golika uvodila je brojne televizijske gledatelje u živopisan, autentičan i duhovit prikaz društvenoga života i mentaliteta “malog čovjeka” u fiktivnom podravskom selu.

U ovoj priči koja se događa u današnje vrijeme, u 21. stoljeću, zatičemo poznate i nezaboravne likove iz Kerstnerovog remek-djela – Dudeka, Regicu, Presvetlog, Cinobera, Martina, Matulu, Babicu, Besnoga, Greticu i druge – a svi se oni nalaze pred velikim izazovima novoga doba. Kada u njihov miran život u Gruntovcu bane državna tajnica Marinela Puvalo, predstavnica novog tipa hrvatskog kapitalizma, i donese megalomansku ideju o gradnji spojnice na europski koridor i industrijske zone, stvari se do te mjere uzburkaju da karakteri i mentalitet naših poznatih likova uz peripetije i međusobne sukobe dođu do punog izražaja.

U apsurdnom sudaru toga gruntovačkoga mentaliteta sa zahtjevima suvremenoga diktiranoga napretka izlaze na površinu sve prepoznatljive društvene i osobne mane – od licemjerja duhom skučene i intrigama premrežene sredine preko sitnotrgovačke surovosti i zadrtosti takozvanih bližnjih pa sve do univerzalne poante o naivnosti i krahu svakoga pokušaja dobrote i idealizma. U ovoj žufkoj kajkavskoj komediji kroz humorne i emotivne, u urnebesnom ritmu nalik kriminalističkom romanu, pitat ćemo se na kraju kakvo smo to društvo kada najveći poštenjak i najveći idealist među nama biva od svih izmanipuliran, odgurnut, izrugan i proglašen nepotrebnim i pomalo ludim čovjekom. Gruntovec tako postaje razbijeno ogledalo u kojemu naša društvena slika izgleda kao apsurdna maska nečega što je jednom bilo ljudski toplo i normalno lice, ali je odavno izgubilo vezu sa samim sobom i sa svojim izvorom. Tome se, naravno, danas možemo samo smijati, a katarza će doći kad se najmanje budemo nadali.

“Gruntovčani” se svojim humorom dotiču egzistencijalnih problema i ljudskih vrlina i mana oživljavajući pritom svoje likove prepoznatljivim melodioznim kajkavskim dijalektom. Transpozicijom na satiričku scenu društveni problemi i vječna pitanja egzistencije uspostavit će još čvršću vezu s današnjicom te nas usto podsjetiti na kultni status i vrijednost ovoga televizijskoga remek-djela.

 

Premijera: 8. ožujka 2020.

Redatelji: Boris Svrtan i Rajko Minković 

Autor adaptacije: Boris Svrtan

Lektorica i jezična savjetnica: Ines Carović

Scenograf: Boris Svrtan

Scenograf suradnik: Branko Lepen

Kostimografkinja: Vedrana Rapić

Oblikovatelj svjetla: Aleksandar Mondecar

Autori glazbe: Glazbena družina Cinkuši, Živan Cvitković / Dubravko Ivančan i Ivica Kiš

Autor videa: Rajko Minkovic

Motažer videa: Leon Bjelinski

Autori fotografija: Ivan Posavec, Luka Dubroja

 

Inspicijentica: Mirela Tihava

 

Igraju:

Dudek – Matija Šakoronja

Regica – Mirela Videk Hranjec

Presvetli – Hrvoje Kečkeš

Jura / Rok Vađon / Štef – Josip Brakus

Cila – Mia Begović

Cinober – Boris Svrtan

Kata – Anita Matić Delić

Gretica – Nina Erak-Svrtan / Ana Maras Harmander

Matula – Filip Detelić

Roza/Babica – Ines Bojanić

Marinela Puvalo – Ornela Vištica

Besni – Luka Petrušić

Inženjer / Videk / Konobar – Karlo Mlinar

Martin – Ivica Zadro

 

 

U predstavi se koristi pjesma “Podravina ravna” skladatelja Živana Cvitkovića i tekstopisca Dubravka Ivančana u aranžmanu Glazbene družine Cinkuši i a cappella izvedbi Maje Posavec.

Spikerica TV vijesti: Zrinka Vrabec Mojzeš.

Spikerica Radija Gruntoval: Ines Bojanić.

Zahvaljujemo Ivanu Ivančanu na ustupljenim autorskim pravima.