FEŠTA

Trajanje: 80 minuta


Teatar Exit
(Zagreb)

FEŠTA
Autorski projekt Josipe Anković i Josipa Ledine

Josipa i Josip mladi su, dobrostojeći bračni par, godina je 2025.,  na fešti pod maskama, onim istim maskama koje su zbog epidemioloških mjera bile obavezne 2020. na njihovu tadašnjem vjenčanju, sada se slavi njihova peta godišnjica braka. Gosti te fešte upravo su gledatelji koji već samim ulaskom u kazalište postaju njihovi prijatelji, rođaci, kumovi, poznanici ili poslovni partneri, jer ovu predstavu publika nije došla samo gledati, došla je u njoj sudjelovati. Crveni tepih je postavljen, fotoaparati su uključeni i svi postaju dio njihovog novog obiteljskog albuma.

Prisjećajući se svojih ljubavnih početaka, Josipa i Josip vode nas kroz kratku povijest svojeg odnosa, prepunog uspona i padova. Ništa ne žele sakriti, svaku sitnicu svojeg odnosa podijelit će bez imalo rezerve. Pričajući svoju priču upadaju u najrazličitije, ali vrlo prepoznatljive zamke zajedničkog života, ali onu najveću zamku postavit će jedno drugome upravo pred nama. Ismijavajući naše ljubavne, bračne i rodne odnose, Fešta rastvara brojne stereotipe kojih često nismo ni svjesni, ali svoju kritičku oštricu usmjerava i na društvo koje jedino priznaje zakon braće i kumova.

Predstava ne propituje samo odnos mladog bračnog para, nego i odnos glumca i publike. Neprestano uključujući publiku u scenska događanja, vješto balansira na granici iluzije i stvarnosti i pretvara se u punokrvan događaj.

 

*Predstava je nastala u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu.

 

Autori teksta i redatelji: Josipa Anković i Josip Ledina
Kostimografkinja i scenografkinja: Petra Gulišija
Umjetnička savjetnica na projektu: Anica Tomić
Oblikovatelj svjetla: Domagoj Klasić
Oblikovatelj tona: Nebojša Paunković
Fotograf i autor videa: Hrvoje Zalukar
Montažer video spota: Filip Borelli

Igraju:
Josipa Anković
Josip Ledina

 

„Fešta je mnogo više od puke komedije. S izvedbene strane njome se propitkuje odnos publike i glumaca, kao i njihovo međusobno prožimanje, te se utvrđuje neodvojivost tih dviju cjelina. (…) S druge strane, ovo je priča o vezama, brakovima, međuljudskim odnosima i životu u suvremenom dobu. Predstava je to o kumstvima, nepotizmu i ‘ćaćama’, prostor preispitivanja poznatih stereotipa. Josip i Josipa mogu se dogoditi baš svakom paru, no promatranje života kroz komični veo upravo je ono što je svima, osobito danas, potrebno.“

Tea Schmidichen, Kazalište.hr

Predstava trenutno nije u rasporedu.