BILJEŽNICA ROBIJA K.

Trajanje: 80 min

BILJEŽNICA ROBIJA K.

U sklopu Kerempuhove inicijative – angažmana i afirmacije mlađe generacije redatelja – perspektivna je redateljica Marina Pejnović postavila “Bilježnicu Robija K.” Viktora Ivančića, priznatog novinara i publicista, najpoznatijeg kao jednog od osnivača kultnoga satiričko-političkoga tjednika Feral Tribunea.

Podjednako je slavna i satirička kolumna pisana u formi dnevnika splitskoga dječaka Robija K., autorova alter-ega i bespoštednoga svjedoka nebrojenih apsurda hrvatske svakidašnjice, a ona će ovoga puta svoj ironijski odmak i začudnu dječju vizuru ostvariti na sceni poetski i tematski bliskoga satiričkoga kazališta.

Prilagodba feljtona kazališnom mediju rastvorila je jedan ludistički mozaik pomaknutog i grotesknog univerzuma s nestabilnim, a ipak prepoznatljivim karakterima, razbarušenim dijalektalnim i lokalnim govorom, kao i mnogobrojnim aktualnim društveno-političkim temama koje postaju gorko smiješne kada ih se pretvori u situacije na samom rubu apsurda.

Predstava “Bilježnica Robija K.” kazališna je igra koja nikad do kraja ne zakoračuje u kazališnu iluziju, ne dopuštajući gledateljima da zaborave na stvarnost koja ih maljem udara po glavi – od nacionalizma i nacionalističke mitomanije, domoljubnog odgoja u ozračju vala iseljavanja iz Hrvatske, upitnih državotvornih i katoličkih svetinja, potlačenih i tlačitelja, “naših” i “njihovih” pa sve do taloga prošlosti, ratova i različitih -izama. Robi K., kao promatrač, svjedok burnih vremena i neizbježni mali zafrkant, otvara nam vrata u duhovit i okrutan svijet koji je njegov koliko je i naš.

 

Premijera: 22. prosinca 2019.

Autorica adaptacije i redateljica: Marina Pejnović

Dramaturginja: Dina Vukelić

Kostimografkinja: Petra Dančević

Scenografkinja: Liberta Mišan

Skladatelj: Josip Maršić

Oblikovateljica svjetla: Vesna Kolarec

Suradnik za scenski pokret: Pravdan Devlahović

Sllikarica dekora: Marta Crnobrnja

Montažer video projekcija: Damir Ključarić

Jezična savjetnica: Ana Maras Harmander

Inspicijentica: Mirela Tihava

 

Fotograf: Luka Dubroja

Igraju:

Robi K. – Josip Brakus

Mama, Smilja, – Linda Begonja

Tata, Učenik – Filip Detelić

Učenik, Roditelj, Lik u redu u banci, Plutajući Sirijac – Matija Šakoronja

Dida – Željko Königsknecht / Dražen Čuček

Učenica, Roditelj, Dića, Teta u Banci, Gospa, Turistica iz Beograda – Ana Maras Harmander

Predstava trenutno nije u rasporedu.