AKADEMIJA SMIJEHA (Akademija smeha) / ATELJE 212, BEOGRAD

Trajanje: 90 minuta

 

Atelje 212, Beograd 

Kôki Mitani
AKADEMIJA SMIJEHA

Drama suvremenog japanskog pisca Kôkija Mitanija „Akademija smijeha“ temelji se na istinitim povijesnim činjenicama. Naime, početkom Drugog svjetskog rata, japanska vlast uvela je dužnost kazališnog cenzora koji bi pregledavao i odobravao sve drame koje su se igrale u kazalištima Japana. Na ovoj povijesnoj činjenici pisac vješto gradi komediju koja se bavi pitanjima slobode govora i umjetničkih sloboda općenito, odnosom vlasti prema kazalištu, ali i pitanjem cenzure te osobne i umjetničke građanske hrabrosti. Mitani gradi izuzetnu komediju, istovremeno postavljajući pitanje imamo li pravo na smijeh i na komedije u kriznim vremenima.

Kôki Mitani, japanski dramski pisac, scenarist, glumac i redatelj, rođen u Tokiju 1961. godine. Diplomirao je dramaturgiju na tokijskom Nihon Sveučilištu. Za svoj rad u području dramske književnosti nagrađen je japanskim Ordenom Purpurne ogrlice.

Drama „Akademija smijeha „ ( Warai na Daigaku ) premijerno je izvedena u tokijskom kazalištu Aoyama, nakon čega se izvodi širom Japana i u inozemstvu.

 

Prijevod s japanskog: Darko Nedeljković
Redateljica: Milica Kralj
Scenografkinja: Milica Bajić Đurov
Kostimografkinja: Selena Orb
Autorica glazbe: Janja Lončar
Organizatori: Jelena Fatić / Boško Radonjić
Asistentica kostimografkinje: Anđela Bajagić

Igraju:

CENZOR, Macuo Sakisaka – Goran Jevtić

PISAC, Hadžime Cubaki – Uroš Jakovljević

11.06.2024. (Utorak) 20:00