5ŽENA.com

Trajanje: 90 minuta

 

TEATROMAN i SATIRIČKO KAZALIŠTE KEREMPUH
Po licenci IMAGINA SALES INTERNATIONAL S.L.U., kreirala © GLOBO MEDIA, S.A.

5ŽENA.COM

Nakon premijere u Bilbau i Madridu 2002. godine, kada je ovu predstavu u samo dva tjedna pogledalo preko pedeset tisuća gledatelja, ona je postala apsolutni hit koji se izvodio u mnogim zemljama, svugdje postižući jednaki uspjeh.

Na duhovit i autoironičan način kroz pet snažnih ženskih karaktera razotrkivaju se svi aspekti ženskog pogleda na svijet. U njihovim ispovijestima padaju sve maske i raskrinkavaju se sve tajne muškaraca, seksa i muško-ženskih odnosa.

Po prvi put u Hrvatskoj, u koprodukciji Satiričkog kazališta Kerempuh i Teatromana domaća verzija ovog kazališnog spektakla bit će premijerno izvedena na daskama Scene Vidra u režiji glumca čiji su autorski projekti već prepoznati kao naslovi koji obaraju sve rekorde gledanosti, Renéa Bitorajca, i u izvedbi pet trenutno najzanimljivijih glumica domaće kazališne i filmske scene.

 

Riječ redatelja

Pozdrav, drage žene i muškarci. Evo, prihvatio sam se svoje prve samostalne režije. Zašto? Jer su žene to od mene tražile. Zašto? Zato što valjda ne mogu bez muškarca. I eto, uvalio sam se. Bilo je to moje potpuno novo iskustvo.

Beskonačni razgovori o ničemu, odjeći, kućnim problemima, djeci, zdravoj prehrani i uobičajene trač partije s kolegama i bližnjima na tapeti.  Sve to naravno svakog dana  uredno  počinje onoga trenutka kad treba početi proba. Ahaaaa, to je zagrijavanje glasnica i opuštanje pred probu, pomislim. Ali ne, to zagrijavanje predugo traje. Cure, možemo li početi…? Čekaj samo još ovo …… pa još samo ovo…… OK! Nakon kratkotrajnog šoka, shvaćam da sam ponešto i naučio. Prvo, žene ne znaju pričati jedna po jedna, to mora biti u glas, i drugo, ženski problemi su slični muškim problemima, ali do njih dolazi jer one same tako žele.

PMS se nije spominjao ali je itekako bio prisutan u raznim oblicima. Peciva iz pekare, puna usta, šuškanje papirom, nervoza, prigovaranje.

Probe na kojima smo bili prisutni svi bile su česte kao pomrčine sunca. Da smo, naprimjer, radili „Tri sestre“ davno bi izašli s premijerom  jer uglavnom nas je na probama bilo upravo  toliko. Ali predstava se eto zove 5žena.com. Trebalo bi ih biti 5. Bit će ih sutra. Ali sutra ne može Nataša. Dobro, onda u utorak. Ne može Mia. Aj dobro, srijeda smo svi! Nismo, nema Darie i Nine. OK, OK. Petak? Vidra nije slobodna. Aaaaaaaaa!

Par mjeseci kasnije, JA jedem pecivo, šuškam  papirom, tračam kolege, pričam u glas i ne mogu probati srijedom. Postao sam žena? Nisam, ja sam se samo prilagodio. I eto, 6 mjeseci, pedesetak proba, a niti riječi o nogometu, o motorima, ženskama, ali i bez ijednog povišenog tona. U čemu je onda  problem?  Sve smo stigli, i sve je na svom mjestu. Imamo predstavu!  Na kraju shvaćam da je ovo bila jedna briljantna suradnja i da će mi sve ono gore navedeno (ipak malo pretjerano), itekako nedostajati.

A što reći o predstavi? Ženska znatiželja je prejaka da bi propustila čuti što druge žene kažu na iste probleme i kako ih rješavaju, a muškarac sanja o tome da nevidljiv sjedi za stolom za kojim 5 žena pričaju o muškarcima. Predstava nije namjenjena onima koji traže dlaku u jajetu već onima koji su je odavno, i više puta, pronašli u svojim vezama, brakovima i općenito muško ženskim odnosima. Svaka sličnost sa stvarnim osobama pa i vama samima je namjerna. A smijeh?  Kada bi smijeh bio stvar odluke, mogli bismo ga zadržati. Kao muškarac uvjerio sam se da ću teško doprijeti do ženskog poimanja stvari, kao glumac uvjerio sam se da je naš posao sve samo ne lagan, a kao redatelj uvjerio sam se u ono što sam već i prije znao, da je podjela, i dobar glumac u njoj, 5+2 na eurojackpotu.

René Bitorajac

Redatelj i autor prilagodbe teksta: René Bitorajac
Autor glazbe: Mario Mirković
Kostimografkinja: Vedrana Rapić
Oblikovatelj svjetla: Tomislav Sabljar
Autor video projekcija: Saša Marković

Oblikovatelj programa i plakata: Mario Jurjević
Autorica fotografije za plakat: Jelena Balić
Autorica fotografija iz predstave: Maja Kljajić

 

Premijera: 27. listopada 2014. (Scena Vidra)

Igraju:

Mia Anočić – Valentić

Nina Erak-Svrtan

Nataša Dangubić

Privatno: Daria Lorenzi Flatz

Privatno: Ana Begić

Privatno: Jadranka Đokić

Dajana Čuljak/Petra Svrtan

Nataša Janjić

Predstava trenutno nije u rasporedu.