Novosti

Predstava “Škrtac” osvojila sve četiri nagrade na Gavellinim večerima

Na svečanom zatvaranju 35. Gavellinih večeri, održanom u petak, 16. prosinca u Kulturnom centru Travno, apsolutnim pobjednikom festivala proglašena je Kerempuhova predstava “Škrtac”, koja je odnijela sve nagrade – za najbolju predstavu, režiju, najbolju žensku i mušku ulogu.
Ocjenjivački sud radio je u sastavu Miroslav Miki Radonjić, Zrinka Turalija Kurtak i Perica Martinović.

Nagradu za najbolju mušku ulogu osvojio je Hrvoje Kečkeš za ulogu Harpagona. Prema obrazloženju žirija, “Hrvoje Kečkeš uspio je nevjerovatnom fizičkom transformacijom i studioznom psihološkom karakterizacijom izgraditi kompleksan lik Harpagona, dajući dominantan ton cjelokupnoj predstavi. Ekspresivnost, strast, energija, karizma i neodoljivi Kečkešov šarm obojili su ovog Molièreovog negativca nijansama lika s kojim gledatelj suosjeća i u njemu prepoznaje gotovo infantilne i naivne strane svakoga od nas.”

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Lindi Begonji za ulogu Frosine u “Škrtcu”, ali i za ulogu Grušenjke, Lizavete Smerdjašče i Ane Krasotkin u predstavi “Braća Karamazovi” Zagrebačkog kazališta mladih, koja se također natjecala u konkurenciji Gavellinih večeri.  “Linda Begonja je u dvije predstave vrlo različitog kazališnog izraza i estetike, promovirala autentične, hipnotizirajuće, potresne, duhovite i izrazito uvjerljive glumačke bravure. Njen osjećaj za scenski prostor, partnera na sceni, nenametljivu improvizaciju, prirodnost i lakoću igre mogu se tumačiti kao istinski glumački master klas.” – stoji u obrazloženju.

Nagrada za najbolju režiju dodijeljena je Dori Ruždjak Podolski za režiju “Škrtca” jer je, prema riječima žirija, “na kazališno suveren i efektan način oživjela na sceni klasični Molièreov tekst, ne opterećujući ga banalnom aktualizacijom, pri tome ga  suptilno dovodeći u neposrednu vezu s današnjim patološkim društvenim pojavama. U suradnji s autorskom ekipom i ansamblom, poigravajući se žanrovsko-stilskim elementima, urnebesno smiješnim komentarima, precizno definiranim improvizacijama, njezina režija promovira jedan od mogućih ključeva tumačenja klasične dramske literature u suvremenom kazalištu.”

I na koncu, najboljom predstavom proglašen je “Škrtac”. Ovo ostvarenje je u svim segmentima doseglo visoke umjetničko-estetske domete, od promišljene i maštovite režije, vizualnog aspekta uobličenog u izuzetno kreativnim scenografsko-kostimografskim rješenjima, do nadahnute igre cjelokupnog glumačkog ansambla. Zadržavajući motive i osnovu Molièreovog komada, uz diskretno i duhovito osuvremenjivanje, predstava ostvaruje upečatljivu komunikaciju s gledateljima i kritički sagledava fenomene suvremenog društva.” – zaključio je ocjenjivački sud.

 

MOBILNE APLIKACIJE

Preuzmite mobilnu aplikaciju kazališta Kerempuh za svoj smartphone i budite uvijek u toku!

Preuzmite Kerempuh za Android

Preuzmite Kerempuh iPhone aplikaciju

NEWSLETTER

PRIJAVA

Koristit ćemo vaše podatke koje ste nam dali za slanje newslettera s obavijestima vezanim za događanja kazališta Kerempuh. Klikom na pristajem i prijavu nam dajete svoju privolu. U bilo kojem trenutku imate pravo promijeniti mišljenje klikom na link „Odjava“ ili „Izmijeniti postavke“ u dnu zaprimljenog newslettera.