Kao i svake godine, pri svršetku sezone u Satiričkom kazalištu Kerempuh tradicionalno se održavaju Dani satire Fadila Hadžića, međunarodni festival koji promiče kvalitetne predstave satiričkoga i komediografskoga prosedea, potiče i razvija suvremeno pismo, otvara prostor mladim umjetničkim snagama iz Hrvatske i regije, a iznad svega suočava svoju publiku s gorućim problemima naše svakidašnjice kroz neizbježne elemente humora i satire, oplemenjujući tako ne samo kulturni život nego i društvenu svijest i osobni rast pojedinca.

Od 1976. godine, kada je Fadil Hadžić osnovao ovaj jedinstveni festival pa sve do današnjega dana, dakle čak 43. godinu zaredom, okupljamo se povodom ove simbolične proslave umjetnosti, slobode i kreativnog izričaja kojom širimo horizonte, postavljamo važna i počesto neugodna pitanja o društvu u kojemu živimo, a pritom se smijemo i prepoznajemo u bolno preciznoj kazališnoj refleksiji naše stvarnosti.

Dani satire Fadila Hadžića nastavljaju hrabriti i njegovati satiru i komediju, a uz promišljeni izbor cijenjene dramaturginje Željke Turčinović, ovogodišnje izbornice festivala, 13 će se atraktivnih, društveno i umjetnički relevantnih predstava – od manjih nezavisnih produkcija do predstava institucionalnih kazališta iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine – odigrati pred našom publikom u razdoblju od 01. – 18. lipnja 2019. godine.

Ovogodišnji festival donosi i neke promjene kojim ćemo unaprijediti koncept Dana satire. S ciljem angažmana što više uglednih stručnjaka iz područja izvedbenih umjetnosti i otvaranja prostora različitim promišljanjima suvremenog kazališta, svake će se dvije godine pozivati novi izbornik odnosno izbornica festivala koja će krojiti program.

No, kako bi se ukazalo na važnost ne samo na kreaciju raznovrsnog programa nego i na kvalitetu i izvrsnost predstava, glumačkih izvedbi, tekstova i režije, od sada će se uz nagrade dodjeljivati i novčana stimulacija, čime će se, uvjereni smo, dodatno vrednovati hrabrost i izniman talent.

Najvažnije od svega, poklonici i poklonice oštrog, britkog i duhovitog suvremenog kazališta te raznovrsnih estetika i pristupa kazalištu imat će priliku zajedno s nama slaviti 43. Dane satire Fadila Hadžića, jedan od najvažnijih zagrebačkih i hrvatskih kazališnih festivala koji kontinuirano, odvažno i beskompromisno secira društvo i poziva nas da sami postajemo aktivniji i osvješteniji sudionici društvenih promjena, u čemu nam nedvojbeno pomažu – satira i komedija.