Novosti

#JutrosSamStala i Ja od jutra nisam stao

Satiričko kazalište Kerempuh podržalo je kampanju #JutrosSamStala, koju je pokrenula udruga B.a.b.e. s ciljem podizanja svijesti o neravnopravnosti u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova koji se i danas smatraju „ženskim“. U akciju se uključilo  svojom tematski povezanom predstavom „Ja od jutra nisam stao“ Une Vizek, koja progovara upravo o toj rodnoj problematici, ali uz bitan zaokret – stereotipizirane muške i ženske rodne uloge obrću se na duhovit, apsurdan i nekonvencionalan način, dok uvriježeni klišeji o dinamici muško-ženskih odnosa podliježu satiričkoj oštrici.

U istraživanju „Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena“ koje je 2017. godine provela doc. dr. sc. Ksenija Klasnić, prilikom obavljanja rutinskih kućanskih poslova u 83% posto ispitanih slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, u 16,6% slučajeva partneri ravnopravno dijele poslove, a muškarci obavljaju spomenute poslove u samo 0,4% slučajeva. Podaci nadalje ukazuju i na postojanje izrazite rodne neravnopravnosti u obavljanju obiteljskih poslova vezanih za brigu o djeci pri čemu u 58,4% slučajeva sve ili većinu poslova obavljaju žene, dok su za iste poslove zaduženi isključivo muškarci u samo 0,2% slučajeva.

Pozvali smo stoga muškarce da nam na Kerempuhovoj Facebook stranici otkriju koje su kućanske poslove danas obavili, a najmarljiviji među njima bit će nagrađeni ulaznicama za predstavu “Ja od jutra nisam stao” 24. i 25. rujna.

Komentari su nas ugodno iznenadili…

https://www.facebook.com/KerempuhZagreb

 

 

 

MOBILNE APLIKACIJE

Preuzmite mobilnu aplikaciju kazališta Kerempuh za svoj smartphone i budite uvijek u toku!

Preuzmite Kerempuh za Android

Preuzmite Kerempuh iPhone aplikaciju

NEWSLETTER

PRIJAVA

Koristit ćemo vaše podatke koje ste nam dali za slanje newslettera s obavijestima vezanim za događanja kazališta Kerempuh. Klikom na pristajem i prijavu nam dajete svoju privolu. U bilo kojem trenutku imate pravo promijeniti mišljenje klikom na link „Odjava“ ili „Izmijeniti postavke“ u dnu zaprimljenog newslettera.